Vanliga frågor och svar

Våra vanligaste frågor

Vad kan Sigmastocks göra för mig?

Sigmastocks syftar till att göra dig som privatperson självständig från dyra, finansiella förvaltare. Vi hjälper dig med ditt aktiesparande, genom att underlätta både analyser och aktieköp. Vårt intelligenta verktyg passar både nybörjare och dig som redan har ett gediget aktieintresse. Hos oss skapar du en strategi som sedan formar och uppdaterar din aktieportfölj. Vidare kan du få hjälp till att långsiktigt spara i din portfölj. Ställ in hur mycket du kontinuerligt vill köpa för så mailar vi en uträkning på dagsaktuella aktier enligt dina portföljinställningar. Du får även hjälp med att justera portföljen. Aktierna köper du sedan enkelt via våra partners. Aktiesparande ska vara tillgängligt för alla. Det ska varken behöva vara svårt eller dyrt. Därför har vi tagit fram denna tjänst. Läs mer om våra priser våra priser här. Tack vare digitaliseringen kostar det inte heller mycket för dig som privatperson att handla med aktier. Framför allt har det blivit billigare att göra mindre köp, såsom månadssparande. Att sköta din förvaltning själv, istället för att gå via en aktivt förvaltad fond, blir därför extremt mycket billigare. Detta får en enorm effekt för din långsiktiga avkastning. Se hur stor skillnaden blir här.

Hur fungerar aktieverktyget?

Aktieverktyget hjälper dig att skapa och förvalta en egen aktieportfölj. Via oss tar du fram en strategi med hjälp av finansiell forskning. Du kan välja att ändra din strategi efter eget tycke och smak, eller att använda någon av våra förinställda alternativ. Verktyget analyserar sedan historisk företags- och aktiedata och visar hur din strategi skulle ha fungerat under den senaste tioårsperioden. Läs en mer detaljerad beskrivning här. Verktyget hjälper dig även att beräkna fram aktier att köpa enligt din strategi och du kan också välja att månads- eller kvartalsspara. Om du använder dig av Nordnet, Nordea eller Avanza kopplar vi dig även direkt till rätt aktier när du ska handla, så att du slipper leta rätt på dem själv.

Köper ni aktierna åt mig eller gör jag det själv?

Du köper aktierna själv, förslagsvis via Nordea, Nordnet eller Avanza som har bra priser på aktiehandel för den svenska marknaden just nu. Att köpa aktier behöver inte vara någon tidskrävande eller svår process. Vi hjälper dig att beräkna fram rätt antal aktier enligt din strategi och lotsar dig direkt till rätt sida hos din bank.

Tar jag högre risk om jag köper aktier istället för fonder?

Nej. Idag kan du både enkelt och billigt skapa en riskspridd och stabil aktieportfölj. Att det är svårt är en myt. Testa att skapa din egen portfölj via vårt aktieverktyg här. Det är däremot naturligt att fråga sig om fondernas diversifiering är en större fördel än vad deras stora avgifter är en nackdel. Från ett vetenskapligt perspektiv är svaret nej. En av världens främsta forskare inom finans, Eugene Fama, fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Alfred Nobels minne mycket tack vara att han hjälpt till att fastslå detta. Se gärna följande länkar för en introduktion till Prof. Famas arbete.

Eugene F. Fama
www.nobelprize.org
www.chicagobooth.edu

Orsaken till detta är att redan när man äger ett tiotal olika aktier, spridda över ett flertal branscher, har man fått en fullgod riskspridning. Att äga fler ger inte så mycket mer i termer av minskad risk. Däremot kommer de procentuella och årligt återkommande avgifterna som fonderna har att äta upp din avkastning över tid. Notera att vi inte påstår att du, när du väljer slumpmässigt, kommer att kunna välja aktier bättre än bankernas förvaltare. Vi påstår bara att fondförvaltare historiskt sett inte ens varit i närheten av att tillföra mer värde genom sina aktieval än det som de tar bort i form av mer eller mindre synliga avgifter. Det bortfall som fondernas avgifter innebär är på lång sikt en mycket större risk än företagsspecifika extremhändelser.