Komma igång

Jag vill börja spara via Sigmastocks, hur går jag till väga?

Börja med att bli kund hos oss här och skapa sedan en strategi för din aktieportfölj. Om du inte vill forma din strategi själv kan du enkelt välja våra standardinställningar, som är forskningsbaserade och riktar sig till dig med ett långsiktigt sparande. Du kommer även att kunna ställa in ett eventuellt sparande i portföljen.

För att kunna köpa aktierna behöver du ett konto hos en bank, förslagsvis hos Nordea, Nordnet eller Avanza, då de har bland de absolut lägsta priserna på aktiehandel för den svenska marknaden. Även Degiro tillhandahåller aktiehandel till bra priser. ISK-konton är populära just nu, då en årlig schablonbeskattning görs istället för att skatt dras på dina vinster. På detta sätt slipper du redovisa varje kapitalvinst/förlust i deklarationen.

Akta dig för att handla med aktier hos din ordinarie bank före du vet vad det kostar. Ofta är det fasta priset så högt att det blir ohållbart att handla med aktier för mindre belopp, som exempelvis i ett månadssparande. Om du är helt ny på aktier, gå igenom vår Aktier för nybörjare här.

Hur mycket pengar bör jag ha för att kunna komma igång?

Du kan investera hur lite eller hur mycket som helst. Tänk bara på att vår kostnad kan bli förhållandevis stor om du investerar ett litet kapital, men eftersom Sigmastocks kostnader är fasta (inte procentuella som fondernas) innebär det att ju mer du sparar via oss desto billigare blir det för dig. För att avgiften ändå ska vara lägre än en genomsnittsfonds även under första året kan du utgå från följande riktlinjer:

  • Sigmastocks prisplan Bas: Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder när du totalt har investerat ca 15.000kr eller mer (vid årsvis betalning). Notera även att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 500kr, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa.
  • Sigmastocks prisplan Bas Global: Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder när du totalt har investerat ca 40.000kr eller mer. Notera även att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 500kr för svenska aktier, 1000kr för nordiska aktier och 4000kr för europeiska och nordamerikanska aktier, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa.
  • Sigmastocks prisplan Premium: Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder när du totalt har investerat ca 80.000kr eller mer. Notera även att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 500kr för svenska aktier, 1000kr för nordiska aktier och 4000kr för europeiska och nordamerikanska aktier, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa.

Kan jag använda ett ISK via er?

Ja. Köpen gör du själv via din ordinarie bank och där kan du använda den typ av konto som passar dig bäst. ISK är vanligt bland våra kunder. Tänk på kostnaderna för courtage när du väljer bank att handla via. Just nu har Nordea, Nordnet och Avanza bra priser på aktiehandel för den svenska marknaden.

Köper ni aktierna åt mig eller gör jag det själv?

Du köper aktierna själv, förslagsvis via Nordea, Nordnet eller Avanza som har bra priser på aktiehandel för den svenska marknaden just nu. Att köpa aktier behöver inte vara någon tidskrävande eller svår process. Vi hjälper dig att beräkna fram rätt antal aktier enligt din strategi och lotsar dig direkt till rätt sida hos din bank.

Hur aktiv behöver jag vara?

Du väljer själv hur aktiv du vill vara. Sigmastocks aktieverktyg passar både dig som vill hålla daglig koll på dina innehav och dig som hellre vill tänka på annat.

Tänker du hellre på annat? Välj Sigmastocks standardinställningar. Dessa utgår från forskningsbaserade parametrar, som tidigare visat på god avkastning kombinerat med bra riskspridning. Inställningarna är anpassade till en köp- och behållstrategi, men med en årlig justering av innehaven. När det är dags att investera mer eller justera portföljen skickar vi ut notiser, samt beräkningar på rätt antal aktier att köpa/sälja och länkar till orderläggningen hos din handelsplattform. Det tar varken tid eller är speciellt svårt för dig att komma igång.

Vill du vara mer aktiv? Ställ in din egen strategi och justera portföljen så ofta du vill. Vi har ett flertal olika parametrar och du avgör själv vilka som är viktiga eller mindre viktiga. Testa dig fram och mät samtidigt vilken strategi som hade gett dig bäst historisk avkastning. Läs mer om verktyget här. Kom igång här.

Hur kommer jag igång med Nordea?

Du blir enklast kund via Nordeas hemsida. Sök på ”Bli kund”. När du är kund behöver du ansluta dig till Värdepapperstjänst Depå för att kunna köpa och sälja aktier. Det gör du enklast genom att klicka på ”Logga in och anslut dig” som du hittar via denna länk. Du ombeds att logga in med Mobilt Bank-ID och kan då registrera ditt val. De flesta väljer att handla via ett investeringssparkonto, ISK.

Hur kommer jag igång med Nordnet?

Via denna länk blir du kund hos Nordnet. De flesta väljer att spara via ISK, men du väljer själv vilket konto som passar dig bäst.

Hur kommer jag igång med Avanza?

Via denna länk blir du kund hos Avanza. De flesta väljer att spara via ISK, men du väljer själv vilket konto som passar dig bäst.

Hur kommer jag igång med Skandia?

Via denna länk blir du kund hos Skandia. De flesta väljer att spara via ISK, men du väljer själv vilket konto som passar dig bäst.

Vad kan Sigmastocks göra för mig?

Sigmastocks syftar till att göra dig som privatperson självständig från dyra, finansiella förvaltare. Vi hjälper dig med ditt aktiesparande, genom att underlätta både analyser och aktieköp. Vårt intelligenta verktyg passar både nybörjare och dig som redan har ett gediget aktieintresse. Hos oss skapar du en strategi som sedan formar och uppdaterar din aktieportfölj.

Vidare kan du få hjälp till att långsiktigt spara i din portfölj. Ställ in hur mycket du kontinuerligt vill köpa för så mailar vi en uträkning på dagsaktuella aktier enligt dina portföljinställningar. Du får även hjälp med att justera portföljen. Aktierna köper du sedan enkelt via våra partners.

Aktiesparande ska vara tillgängligt för alla. Det ska varken behöva vara svårt eller dyrt. Därför har vi tagit fram denna tjänst. Läs mer om våra priser här. Tack vare digitaliseringen kostar det inte heller mycket för dig som privatperson att handla med aktier. Framför allt har det blivit billigare att göra mindre köp, såsom månadssparande. Att sköta din förvaltning själv, istället för att gå via en aktivt förvaltad fond, blir därför extremt mycket billigare. Detta får en enorm effekt för din långsiktiga avkastning. Se hur stor skillnaden blir här.

Vad är en indexportfölj?

En indexportfölj är en portfölj som syftar till att generera samma avkastning som ett specifikt aktieindex. Vidare visar ett aktieindex värdeutvecklingen för en grupp aktier under en specifik tidsperiod.

Ett vanligt svenskt index är OMXS30, som visar värdeutvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna i Sverige. Ju större marknadsvärde en aktie sedan har, desto större betydelse får aktiens specifika värdeutveckling i indexet. De flesta index är uppbyggda på liknande sätt som OMXS30. För att se olika index, klicka här.

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta kundtjänst