Aktieköp

Hur köper jag aktier?

Aktier handlas på en handelsplattform via en bank. I Sverige handlar du idag aktier billigt via Nordnet, Nordea eller Avanza. De flesta väljer att handla via ett så kallat investeringssparkonto, ISK, eftersom skatten är fördelaktig och då du slipper deklarera för din handel.

När du ska köpa en aktie behöver du lägga en order, en beställning, där du anger hur många aktier som du önskar köpa och vilket pris du är villig att betala per aktie. Om det finns någon som är villig att sälja sina aktier till ditt pris kommer köpet att gå igenom. Banken tar ut en avgift för hanteringen av affären, ett så kallat courtage. Via denna länk hittar du en jämförelse mellan olika banker. Köpprocessen är mycket smidig och enkel att utföra. Om du är nybörjare, gå gärna igenom vår guide för nybörjare här.

Min portfölj skiljer sig mycket från dagens aktiefördelning, ska jag sälja aktier?

Nej. Listan med dagens aktiefördelning uppdateras dagligen för att du, när du vill spara mer pengar, alltid ska göra det enligt den fördelning som är mest optimal vid tillfället. Vid mindre belopp kommer inte hela aktielistan att kunna köpas vid ett enskilt spartillfälle. Därför varieras de aktuella aktierna fram vid inköpet och beräkningarna gör att du på sikt får rätt fördelning. Ibland kommer det att bli pengar över. Detta kapital lägger du enkelt till vid nästa spartillfälle. Om du sparar de köp du gör hos oss anpassas beräkningarna efter dina befintliga innehav och du når snabbare en bättre fördelning.

Att listan med dagens aktiefördelning kontinuerligt ändras innebär inte att du lika ofta behöver sälja aktier. Även en portfölj som bara är på ett ungefär likadan som den som visas på portföljverktyget för din strategi kommer att avkasta nästan samma som denna. Då det kostar pengar att köpa och sälja aktier överväger oftast kostnaden med att ändra om i din portfölj uppsidan med att äga den uppvisade portföljen. Då och då kan det däremot vara lämpligt att byta ut några av innehaven. En gång per år kommer du att få en notis om att det är dags att justera portföljen och en beskrivning för hur detta kan gå till. Att omfördela årligen kan låta sällan, men att byta innehav allt för ofta kostar mer i form av handelsavgifter än vad en eventuell högre avkastning hade gynnat dig.

Var köper jag aktier?

Aktier köper du via en bank eller handelsplattform. I Sverige har Nordea, Nordnet och Avanza billiga priser på aktiehandel, framför allt på den svenska marknaden. De är också väldigt hjälpsamma om du får problem eller undrar över något. Du kan givetvis spara via en annan bank också, men se upp för priserna, som kan vara väldigt höga.

Vad är Courtage?

Courtage är en avgift som din bank eller internetmäklare tar ut varje gång du köper eller säljer en eller flera av ett bolags aktier. Ofta finns det ett fast minimibelopp och en procentuell avgift som gäller efter att minimibeloppet har uppnåtts. Banker och internetmäklare har vanligtvis olika courtageklasser som du kan välja mellan för att du ska kunna handla så kostnadseffektivt som möjligt. Vid mindre investeringar, såsom vid månadssparande, är courtageklassen Mini mest kostnadseffektiv hos både Nordnet och Avanza. (Om du har mindre än totalt 80.000kr hos Nordnet, respektive 50.000kr hos Avanza, är aktiehandel med svenska aktier till vissa villkor är gratis). Kom ihåg att ställa in rätt courtageklass före du börjar handla med aktier, annars riskerar du att betala för mycket. Hos Nordea finns endast en prissättning, vilket gör det lätt för dig att göra rätt.

Exempel - Säg att du har en courtageklass med minimibelopp på 1kr och därefter 0,25% av beloppet efter att minimibeloppet uppnås. Om du köper aktier i ett bolag för 200kr får du betala 1kr, eftersom 0,25% av 200kr bara är 0,5kr så gäller minimiavgiften på 1kr. Om du istället köper aktier i samma bolag för 800kr får du betala 0,25%*800=2kr.

Hur beräknas vilka aktier som ska köpas?

Olika aktier kommer att sorteras fram för dina kontinuerliga investeringar baserat på det belopp du har valt att spara och på din portföljs aktuella fördelning. Om du sparar de köp du gör hos oss anpassas beräkningarna efter dina befintliga innehav. Annars varieras aktierna fram, vilket innebär att det inte alltid är de med störst portföljvikt som dyker upp. Detta för att samtliga aktier i portföljen ska sorteras fram sett över tid. Om innehaven är små kommer de att dyka upp mer sällan, medan större innehav kommer att komma oftare.

Ju större belopp du investerar desto fler aktier kommer att dyka upp när du beräknar ditt sparande, eftersom beräkningarna även är anpassade till minimiavgiften för courtage hos våra samarbetspartners.

Urvalet av aktier att köpa är alltid riktat för att på sikt nå den fördelning som genereras av din strategi.

Varför ska jag köpa aktier direkt istället för aktiefonder?

En fond är en extremt dyr mellanhand. Det går inte att motivera de avgifter som tas från ditt sparande när du investerar via en fond. En eller ett par procent kanske inte låter så mycket, men på sikt handlar det om stora summor pengar, som hade kunnat gå till dig istället för till banken. Här kan du testa och se hur mycket egentligen betalar

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta kundtjänst