Avkastning
Sigmastocks nuvarande tjänst lanserades under 2021, men vår matematiska investeringsmodell har använts av kunder med goda utfall sedan 2018. Vi strävar efter att ge bästa möjliga långsiktiga avkastning, med hänsyn taget till din ekonomi, dina riskpreferenser och personliga önskemål.
Hur har det gått för våra portföljer?
Att svara på den frågan är lite knepigare än det först verkar. Hos Sigmastocks kan du som kund göra personliga val för risknivå, inriktning, marknadsfokus, etiskt urval och hållbart urval. Totala antalet unika strategier med olika kombinationer av inställningar landar på strax över 2000 stycken! Utöver det kommer portföljerna också se lite olika ut beroende på exakt när du börjar investera, hur stort belopp du går in med, och om du månadssparar eller inte.
Vi kan inte redovisa utfallet för varje enskild strategi, men vi har sammanställt data för ett par kombinationer av inställningar för att ge en överblick av hur vår tjänst har presterat, och hur olika inställningar kan påverka sparandet. Vi har valt att fokusera på att visa avkastning för de tre olika inriktningarna, och de fyra olika marknadsvalen, övriga inställningar så som etiskt och hållbart urval varierar i sammanställningen. Siffrorna visar endast avkastning för aktiedelen av portföljerna.
Inriktning
Tabellen nedan visar hur portföljer med de tre olika inriktningarna har avkastat. Portföljerna nedan har alla standardvalet för marknadsfördelning, men varierande inställningar för etiskt och hållbart urval.
Marknadsval
Tabellen nedan visar hur portföljer med de fyra olika marknadsfördelningarna har avkastat. Portföljerna nedan har alla standardvalet för inriktning, men varierande inställningar för etiskt och hållbart urval. Notera att marknadsfördelningen ‘Sverige' justerades under 2023 och avkastningen visas enbart för nuvarande version.
Historisk avkastning under längre tid
För att kunna visa historisk avkastning under längre tid kan vi simulera hur algoritmen hade presterat under de senaste 10 åren. Formatet kallas “pro forma” och inom branschen används det för att visa hur resultatet för en matematiskt eller statistiskt driven förvaltning hade fallit ut om förvaltningen hade påbörjats tidigare än det verkliga startdatumet. Eftersom Sigmastocks investeringsbeslut är datadrivna passar denna metod bra för att utvärdera våra matematiska modeller. Du ser utfallet i grafen nedan.
Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Vanliga frågor kring avkastning
Förväntad avkastning
Vad kan jag förvänta mig för avkastning?
Vårt mål är att våra aktieinvesteringar ska prestera bättre än vårt sammansatta index på lång sikt, något vi har lyckats bra med historiskt. Det är dock ingen garanti för att vår tjänst alltid kommer göra det, framförallt inte på kortare tidshorisonter. Den kommer ibland att vara bättre än index eller andra fondrobotar, ibland sämre. När vi investerar prioriteras bolag som enligt forskning har egenskaper som på lång sikt gör att de har högre sannolikhet att överavkasta index. Det rör sig om bolag med lite lägre skuldsättning, lite högre vinstmarginal, etc. På kort sikt är det däremot omöjligt att veta vad som kommer att gå bäst, eftersom det är så många utomstående faktorer som påverkar.
Investeringar på börsen innebär alltid en risk att förlora pengar och det finns ingen aktör på marknaden som kan lova positiva resultat.
Jämföra avkastning med index
Kan jag jämföra min Sigmastocksportfölj med ett index?
Att jämföra din portfölj med ett index, t ex ett globalt index eller ett Sverigeindex, kan bli missvisande beroende på vad du har i din portfölj.
Ett globalt index innehåller vanligtvis ca endast 1 % svenska aktier, och upp till 60-70 % amerikanska aktier. Standardfördelningen i en portfölj hos oss är 50 % svenska aktier och 30 % amerikanska bolag. Marknadsfördelningen skiljer sig alltså markant, och det påverkar ofta avkastningen i stor grad.
Läs mer om vårt egna sammansatta index här, och andra saker att ta hänsyn till när du vill jämföra din avkastning.
Inställningar och avkastning
Hur påverkar mina inställningar min avkastning?
Det går inte att säga på förhand vilken påverkan ett val kommer att ha på din avkastning. Men de inställningar du väljer för din portfölj kan ha stor påverkan på din portföljs avkastning, helt enkelt eftersom du hos oss har stor möjlighet att påverka vilka bolag som hamnar eller inte hamnar i just din portfölj.
Marknadsfördelning kan göra stor skillnad både eftersom olika marknader kan prestera olika bra men också pga av att valutan dina utländska investeringar köps i kan stiga eller sjunka i pris jämfört mot den svenska kronan.
Att välja bort ett stort antal bolag, antingen via vårt filter för etiska urval eller via våra hållbarhetsval, kan även det göra stor skillnad för din avkastning. Du kan välja bort upp till 50 % av vårt totala aktieunivers och då har du helt enkelt hälften så många bolag att välja på till din portfölj. Läs mer om våra hållbarhetsval här.
Hur stora belopp du väljer att sätta in eller månadsspara med kan faktiskt också påverka din avkastning hos oss. Eftersom vi handlar enskilda aktier till dig kommer beloppet du har totalt i din portfölj påverka hur många olika bolag vi kan handla till dig, dvs diversifieringen i portföljen. Små belopp ger lite sämre diversifiering, vilket kan göra att din portfölj svänger mer i värde tills den blivit lite större. Beloppet du månadssparar kan också påverka hur många bolag vi har att välja på varje gång vi ska investera ditt månadssparande. De flesta svenska aktier, och många i de nordiska länderna, har ett aktiepris på max ett par hundra kronor, men på den amerikanska och vissa europeiska marknader ligger genomsnittet en bit över 1000 kr per aktie.