Möt finansprofilerna Nanna och Mai - vill ge ekonomisk makt åt folket

Mai och Nanna blev nyligen utnämnda till Årets finansprofiler i Göteborg av Finanskompetenscentrum och Årets Supertalanger inom kategorin Finansfolket av Veckans Affärer. Här får du träffa två av de tre medgrundarna till Sigmastocks - företag som utmanar storbankernas fonder genom att hjälpa privatpersoner att spara i aktier istället.

Nanna mai artikelbild

"En fond är en mellanhand som binder ihop människor med aktier, men som inte längre behövs. Vårt mål är att få så många som möjligt att våga köpa aktier istället för fonder." - Nanna Stranne

Duon träffades första dagen på Chalmers på utbildningen Industriell ekonomi, och har hållit ihop sen dess. Efter att ha riktat in sig på finansiell matematik och entreprenörskap bestämde de sig för att skriva sitt examensarbete tillsammans, med målet att starta eget.

- Vi fungerade bra ihop från start. Båda älskar utmaningar och trivs med att ha många bollar i luften, säger Mai.

Finansbranschen låg nära till hands, inte på grund av intresse, utan snarare för att det fanns en enorm potential till förbättring.

- När vi började undersöka storbankernas fonder närmare insåg vi hur stort problemet med höga förvaltningsavgifter faktiskt var. Privatpersoner betalar miljardbelopp i onödan varje år bara i Sverige, säger Nanna.

Examensarbetet mynnade ut i bolaget Sigmastocks, med målet att få vanliga fondsparare att köpa aktier istället. De menar att det numera inte finns någon anledning till att ha kvar fonder som sparform, i alla fall inte på stora, lättillgängliga marknader. Detta tack vare digitaliseringens möjligheter och dagens billiga priser för aktiehandel.

- Naturligtvis finns det vettiga fonder, som kanske gör att du når exotiska marknader där det fortfarande är dyrt ochsvårt att köpa aktierna direkt. Men varför ska du ha en vanlig Sverigefond när du enkelt kan göra samma jobb själv till en bråkdel av kostnaden? På sikt går det helt enkelt inte att misslyckas i jämförelse med en fond på samma marknad, säger Mai.

Om Sigmastocks

Sigmastocks grundades 2014 och har idag flera tusen användare som tillsammans förvaltar över en halv miljard kronor. Företaget har prisats av ett flertal olika sparekonomer och blivit väldigt uppmärksammat i media, som utmanare och prispressare.

Testa Sigmastocks aktieverktyg här!

Mai nanna bench

Om Nanna

Ålder: 32 år

Familj: Sambo och barn

Utbildning: Chalmers Tekniska Högskola och Handelshögskolan Göteborg.

Intressen: Att umgås med familjen. Älskar sitt jobb och spenderar mycket tid i diverse olika ishallar, efter en tidigare landslagskarriär i konståkning.

Om Mai

Ålder: 30 år

Familj: Gift

Utbildning: Chalmers Tekniska Högskola och Handelshögskolan Göteborg.

Intressen: Umgås med familjen och nära vänner. Gillar långa promenader, resor och mysiga middagar.

Förutom våra flera tusen användare, så finns det några till som gör Sigmastocks till vad det är idag
Mer om oss

Dela med dig!