Så sänker Sigmastocks avgifterna för fondsparare

Det hela började som ett examensarbete på Chalmers Tekniska Högskola. Mai och Nanna, som träffades första dagen på Chalmers, undersökte avgiftsstrukturen på fondmarknaden och chockerades över hur mycket pengar som dagligen försvann från privatpersoners besparingar. De reagerade också på hur svårt det var att ta reda på hur höga avgifterna egentligen var. Inte ens de bankanställda som tillfrågades hade koll.

Sigmastocks om oss

Det visade sig att man inom akademin sedan länge känt till att fonder kostar alldeles för mycket i förhållande till det värde som de genererar. Med andra ord, fondförvaltarna kan möjligen med kunskap och hårt arbete lyckas välja aktier marginellt bättre än en apa, men skillnaden är så pass liten att apan ändå kommer att avkasta bättre över tid. Detta då fondförvaltarens avgifter är så fruktansvärt höga; de ska ju räcka till både mångmiljonlöner för förvaltarna, miljardvinster till banken samt kontor kring Stureplan.

Grundidén bakom Sigmastocks blev därför att kapa bort fondernas skyhöga avgifter och istället låta kunden skruva ihop sitt eget sparande själv till en bråkdel av kostnaden, en idé inte alldeles olikt den hos en känd småländsk möbelförsäljare. Se Sigmastocks priser här. Detta blir möjligt tack vare digitalisering. När du köper aktier idag kostar det idag nästan ingenting (typ 1 kr eller ibland t o m gratis på t ex Avanza och Nordnet), till skillnad mot för bara några år sedan då det ofta kostade flera hundra kronor med ett aktieköp. Denna sanslösa prispress har gjort det möjligt för privatpersoner att helt ta bort sina fonder och istället göra sitt månadssparande direkt i aktier.

Sigmastocks startades alltså för att hjälpa privatpersoner bort från dyrt fondsparande. Idag finns det många som inte hinner eller av olika anledningar vågar ta steget till aktiesparande. En del tror också att det är mer riskfyllt att äga aktier själv, men det är en myt.

Orsaken till att myten inte stämmer är rätt självklar; om din fond minskar i värde måste några aktier i fonden också ha minskat i värde, och det är inte större risk att en aktie går ner om du äger den själv eller via en fond. Däremot ska du såklart inte bara äga någon enstaka aktie utan hitta i alla fall ett tiotal olika aktier i olika branscher. Gör du det får du en riskspridning som ligger i närheten av den hos en vanlig dyr fond, men till ett oerhört mycket lägre pris. Detta gör att din avkastning och dina pengar kommer dig till godo istället för din bankman.

Amount saved image

Testa hur stor skillnaden mellan aktier och fonder blir för dig här.

Gp

"Aktieroboten ska göra bankbranschen billigare"

Va

"Sätter hela branschen i en positiv riktning"

Bi

"Får hela Sverige att tänka om sitt sparande"

Svd

"Deras tjänst rör upp känslor i finansbranschen"

Dela med dig!