Så bygger du en pengamaskin

Hur bygger man en pengamaskin och hur mycket behöver du spara? När blir du ekonomiskt fri?
Nedan får du svaren.

Vad är ens en pengamaskin? För oss handlar det om att bygga upp en buffert med pengar, som är investerade och därför genererar värde av sig själva. En maskin som jobbar när du inte gör det. Det blir istället bolagen som du investerar i som ska göra jobbet.

Ekofri

Nu är det dags att sätta upp ett riktigt mål med ditt sparande! Ekonomisk frihet handlar om att ha kontroll, att vara oberoende, att kunna jobba med det du vill jobba med på dina villkor. Och att inte behöva jobba om du inte måste. Ditt sparande kan ta dig dit.

Det finns några viktiga saker att tänka på. Här listar vi de viktigaste:

Håll nere avgifterna!

Låga avgifter är A och O för investeringar. Det går nästan inte att betona detta tillräckligt mycket! Historiskt sett har investeringar i aktier varit svindyra, då dessa oftast har gjorts via aktiefonder med jättehöga och mer eller mindre osynliga avgifter. Akta dig! Numera är det både billigt och enkelt att köpa aktierna direkt, antingen via din ordinarie bank eller via någon av nätmäklarna. Avgifterna blir extra viktiga att tänka på vid långsiktigt sparande.

Sigmastocks kom faktiskt till som en reaktion på fondbolagens dyra avgifter, men det är en annan historia. Läs mer om detta här.

Ta hög risk i ditt sparande!

Att ta hög risk är inte samma sak som att riskera att förlora alla pengar. Ordet risk är faktiskt lite missvisande när det gäller investeringar. Risken mäts nämligen av dina tillgångars kortsiktiga svängningar i värde. Aktiekurser svänger mer än räntor och sparkonton, och räknas därför som mer riskfyllt, men om du sparar på sparkonto tar det en evighet att bygga en pengamaskin.

Ta inte ut pengarna för tidigt!

När du har kommit upp till 100.000 kr eller mer kanske det känns roligt att unna sig eller familjen något extra, såsom en lite dyrare resa eller en ny bil, men tänk efter noggrant nu.

Ju längre du sparar desto snabbare kommer pengarna att växa av sig själva. Första året kommer det att gå trögt, andra året lite snabbare, men när du har kommit till år 5 kommer du att märka att pengarna börjar växa av sig själba och Tadaa, din pengamaskin har börjat ta form.
Utvecklingen blir exponentiell, som vi säger på mattespråk. Säg att du sparar 20.000 kr under år 1. Detta kan du spara in under några månader längre fram, under förutsättning att du inte är och norpar på pengarna i onödan. Ta istället första bästa tillfälle som dyker upp för att investera mer!

När kan du bli ekonomiskt fri?

Räkna ut

Ny på aktier? - Kom igång här

Aktier för nybörjare

Dela med dig!

Testa Sigmastocks gratis i 6 månader

Skandia header

Bli kund hos Skandia - få 6 månader gratis

Skandia bjuder sina kunder på 6 månader gratis hos Sigmastocks!*

*Erbjudandet gäller befintliga och nya användare hos Skandia och Sigmastocks.