8 av 10 svenskar blir rånade, varje dag

Det borde kallas stöld, fondavgifterna som dras av de allra flesta svenskars sparande varje dag. Debatten har varit aktuell länge, men effekterna har uteblivit. Få är ens medvetna om hur mycket de faktiskt betalar. Faktum är att gemene man hade kunnat ha betydligt större ekonomisk frihet än idag. Det finns två punkter som jag skulle vilja belysa, storleken på stölden och vinsten om den skulle upphöra.

Klassiska aktiefonder på välkända marknaden har alltid kostat mycket pengar, men förr fyllde de i alla fall en funktion. Före internet var aktier svårtillgängliga, dyra och omständiga att köpa. Inte så konstigt att det kostade. Någon på banken skulle faktiskt registrera ditt köp och se till att det blev av. Fonder blev lösningen som gjorde aktier mer lättillgängliga för allmänheten. En dyr, men då befogad lösning.

Nanna artikelbild

Prispressen uteblev, trots fondernas höga marginaler. Fondbolagen blev enorma kassakor för bankerna, men hur har detta kunnat fortsätta i så många år? I de allra flesta andra äldre branscher har oskäliga makt- och prisförhållanden uppmärksammats och åtgärdats. Finans är undantaget. Inte heller detta är konstigt, för ingen vet egentligen hur mycket pengar som dras. Jag upplever att inte ens fondbolagens egna rådgivare eller oberoende sparekonomer har.

Hur stor blir skillnaden?

Låt oss säga att du sparar dina pengar i ett urval av olika fonder som din bank har tagit fram. Snittavgiften ligger på 1,3% (jag väljer att bortse från diverse olika dolda övriga kostnader, såsom courtage, mm). Du börjar med 50.000kr på din 20-års dag och sparar 2000kr per månad tills du går i pension. Avgifterna dras varje dag, men hur mycket du går miste om redovisas förstås inte. Om jag, på din 20-års dag, hade sagt att fonderna kommer att få ut drygt två miljoner kr tack vare ditt sparande, medan du bara får ca 4 miljoner kr själv, hade du trott mig? Hade du tackat nej till två miljoner kr extra i pension om det erbjöds? Det gör de flesta, naturligtvis utan vetskap.

Spande aktier vs fonder

För drygt tre år sedan var jag med och startade Sigmastocks, som syftar till att hjälpa människor bort från dyrt fondsparande och helt enkelt göra det enklare att köpa aktier istället. Vi ville skapa ett ärligt alternativ med en fast rimlig avgift istället för fondernas höga procentuella. Här kan du se hur stor skillnaden blir mellan aktiesparande via oss och en klassisk Sverigefond.

Digitaliseringen har raderat alla anledningar till att ha kvar aktivt förvaltade fonder som sparform. Det blir istället kontinuerligt både enklare och billigare för gemene man att investera direkt i aktier istället. På de mest välkända marknaderna kan man idag köpa aktier direkt för en bråkdel av fonders kostnader. Måmnga är rädda för att göra fel, men att det skulle vara svårt är en myt. Dels finns det tjänster som kan hjälpa till att göra det enklare, Sigmastocks är en av dem, men faktum är att man knappt kan misslyckas med att slå en jämförbar fond, på grund av fondens höga avgifter. Tänk på att den lilla insats som krävs för att byta sparform är värd miljoner i slutändan.

Testa vårt verktyg

Dela med dig!