Kontakt

Vanliga frågor och svar:

Jag vill börja spara via Sigmastocks, hur går jag till väga?

Börja med att bli kund hos oss här och skapa sedan en strategi för din aktieportfölj. Om du inte vill forma din strategi själv kan du enkelt välja våra standardinställningar, som är forskningsbaserade och riktar sig till dig med ett långsiktigt sparande. Du kommer även att kunna ställa in ett eventuellt sparande i portföljen.

För att kunna köpa aktierna behöver du ett konto hos en bank, förslagsvis hos Nordea, Nordnet eller Avanza, då de har bland de absolut lägsta priserna på aktiehandel för den svenska marknaden. Även Degiro tillhandahåller aktiehandel till bra priser. ISK-konton är populära just nu, då en årlig schablonbeskattning görs istället för att skatt dras på dina vinster. På detta sätt slipper du redovisa varje kapitalvinst/förlust i deklarationen.

Akta dig för att handla med aktier hos din ordinarie bank före du vet vad det kostar. Ofta är det fasta priset så högt att det blir ohållbart att handla med aktier för mindre belopp, som exempelvis i ett månadssparande. Om du är helt ny på aktier, gå igenom vår Aktier för nybörjare här.

Hur mycket pengar bör jag ha för att kunna komma igång?

Du kan investera hur lite eller hur mycket som helst. Tänk bara på att vår kostnad kan bli förhållandevis stor om du investerar ett litet kapital, men eftersom Sigmastocks kostnader är fasta (inte procentuella som fondernas) innebär det att ju mer du sparar via oss desto billigare blir det för dig. För att avgiften ändå ska vara lägre än en genomsnittsfonds även under första året kan du utgå från följande riktlinjer:

  • Sigmastocks prisplan Bas: Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder när du totalt har investerat ca 15.000kr eller mer (vid årsvis betalning). Notera även att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 500kr, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa.
  • Sigmastocks prisplan Bas Global: Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder när du totalt har investerat ca 40.000kr eller mer. Notera även att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 500kr för svenska aktier, 1000kr för nordiska aktier och 4000kr för europeiska och nordamerikanska aktier, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa.
  • Sigmastocks prisplan Premium: Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder när du totalt har investerat ca 80.000kr eller mer. Notera även att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 500kr för svenska aktier, 1000kr för nordiska aktier och 4000kr för europeiska och nordamerikanska aktier, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa.

Kan jag använda ett ISK via er?

Ja. Köpen gör du själv via din ordinarie bank och där kan du använda den typ av konto som passar dig bäst. ISK är vanligt bland våra kunder. Tänk på kostnaderna för courtage när du väljer bank att handla via. Just nu har Nordea, Nordnet och Avanza bra priser på aktiehandel för den svenska marknaden.

Köper ni aktierna åt mig eller gör jag det själv?

Du köper aktierna själv, förslagsvis via Nordea, Nordnet eller Avanza som har bra priser på aktiehandel för den svenska marknaden just nu. Att köpa aktier behöver inte vara någon tidskrävande eller svår process. Vi hjälper dig att beräkna fram rätt antal aktier enligt din strategi och lotsar dig direkt till rätt sida hos din bank.

Hur aktiv behöver jag vara?

Du väljer själv hur aktiv du vill vara. Sigmastocks aktieverktyg passar både dig som vill hålla daglig koll på dina innehav och dig som hellre vill tänka på annat.

Tänker du hellre på annat? Välj Sigmastocks standardinställningar. Dessa utgår från forskningsbaserade parametrar, som tidigare visat på god avkastning kombinerat med bra riskspridning. Inställningarna är anpassade till en köp- och behållstrategi, men med en årlig justering av innehaven. När det är dags att investera mer eller justera portföljen skickar vi ut notiser, samt beräkningar på rätt antal aktier att köpa/sälja och länkar till orderläggningen hos din handelsplattform. Det tar varken tid eller är speciellt svårt för dig att komma igång.

Vill du vara mer aktiv? Ställ in din egen strategi och justera portföljen så ofta du vill. Vi har ett flertal olika parametrar och du avgör själv vilka som är viktiga eller mindre viktiga. Testa dig fram och mät samtidigt vilken strategi som hade gett dig bäst historisk avkastning. Läs mer om verktyget här. Kom igång här.

Hur kommer jag igång med Nordea?

Du blir enklast kund via Nordeas hemsida. Sök på ”Bli kund”. När du är kund behöver du ansluta dig till Värdepapperstjänst Depå för att kunna köpa och sälja aktier. Det gör du enklast genom att klicka på ”Logga in och anslut dig” som du hittar via denna länk. Du ombeds att logga in med Mobilt Bank-ID och kan då registrera ditt val. De flesta väljer att handla via ett investeringssparkonto, ISK.

Hur kommer jag igång med Nordnet?

Via denna länk blir du kund hos Nordnet. De flesta väljer att spara via ISK, men du väljer själv vilket konto som passar dig bäst.

Hur kommer jag igång med Avanza?

Via denna länk blir du kund hos Avanza. De flesta väljer att spara via ISK, men du väljer själv vilket konto som passar dig bäst.

Hur kommer jag igång med Skandia?

Via denna länk blir du kund hos Skandia. De flesta väljer att spara via ISK, men du väljer själv vilket konto som passar dig bäst.

Vad kan Sigmastocks göra för mig?

Sigmastocks syftar till att göra dig som privatperson självständig från dyra, finansiella förvaltare. Vi hjälper dig med ditt aktiesparande, genom att underlätta både analyser och aktieköp. Vårt intelligenta verktyg passar både nybörjare och dig som redan har ett gediget aktieintresse. Hos oss skapar du en strategi som sedan formar och uppdaterar din aktieportfölj.

Vidare kan du få hjälp till att långsiktigt spara i din portfölj. Ställ in hur mycket du kontinuerligt vill köpa för så mailar vi en uträkning på dagsaktuella aktier enligt dina portföljinställningar. Du får även hjälp med att justera portföljen. Aktierna köper du sedan enkelt via våra partners.

Aktiesparande ska vara tillgängligt för alla. Det ska varken behöva vara svårt eller dyrt. Därför har vi tagit fram denna tjänst. Läs mer om våra priser här. Tack vare digitaliseringen kostar det inte heller mycket för dig som privatperson att handla med aktier. Framför allt har det blivit billigare att göra mindre köp, såsom månadssparande. Att sköta din förvaltning själv, istället för att gå via en aktivt förvaltad fond, blir därför extremt mycket billigare. Detta får en enorm effekt för din långsiktiga avkastning. Se hur stor skillnaden blir här.

Vad är en indexportfölj?

En indexportfölj är en portfölj som syftar till att generera samma avkastning som ett specifikt aktieindex. Vidare visar ett aktieindex värdeutvecklingen för en grupp aktier under en specifik tidsperiod.

Ett vanligt svenskt index är OMXS30, som visar värdeutvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna i Sverige. Ju större marknadsvärde en aktie sedan har, desto större betydelse får aktiens specifika värdeutveckling i indexet. De flesta index är uppbyggda på liknande sätt som OMXS30. För att se olika index, klicka här.

Vanliga frågor och svar:

Vad kostar det?

Vår grundinställning är att det ska vara billigt och lätt att investera i aktier. Sigmastocks tjänst kostar därför mellan 19-99kr per månad för dig som kund. Se mer detaljerade priser här. Utöver denna avgift kommer du att behöva betala en handelsavgift när du köper eller säljer aktier, så kallat courtage, och skatt.

Kostar det extra att lägga till fler portföljer inom samma prisplan?

Om du har prisplan Bas Global eller prisplan Premium kan du lägga till hur många portföljer du vill utan att betala mer. I prisplan Bas ingår endast en portfölj.

Vad kostar aktiehandel?

När du handlar med aktier får du betala courtage. Courtage är en avgift som din bank eller internetmäklare tar ut varje gång du köper eller säljer en eller flera av ett bolags aktier. Courtage är en engångskostnad och när du väl har köpt aktierna behöver du inte betala något förrän du väljer att sälja dem. Precis som vid fondsparande får du däremot betala skatt för dina investeringar. Hur mycket skatt du ska betala beror på vilken typ av depå som du har, samt hur mycket dina investeringar är värda. Om du handlar med utländska aktier behöver du även betala en valutaväxlingsavgift och eventuell skatt i utlandet.

Du kan se en prisjämförelse mellan olika banker här

Varför värdesätter ni låga avgifter så högt?

Det effektivaste du som sparare kan göra med ditt kapital är att undvika mesta möjliga avgifter. Det är erkänt svårt för alla, framför allt för stora och trögrörliga fonder, att välja aktier som avkastar flera procent bättre än börsen år efter år. Samtidigt måste en fond göra just detta för att kunna motivera sina avgifter. Tyvärr väljer de allra flesta fonder sina innehav så försiktigt att avkastningen blir nästan exakt samma som deras jämförelseindex, minus höga avgifter och övriga kostnader. Vi vill hjälpa dig att spara direkt i aktier istället. Det är betydligt billigare, vilket på sikt ger dig mycket högre avkastning än vad du kan få via fonder. Se vad skillnaden i avgifter gör för ditt sparande här .

Vanliga frågor och svar:

Hur fungerar aktieverktyget?

Aktieverktyget hjälper dig att skapa och förvalta en egen aktieportfölj. Via oss tar du fram en strategi med hjälp av finansiell forskning. Du kan välja att ändra din strategi efter eget tycke och smak, eller att använda någon av våra förinställda alternativ. Verktyget analyserar sedan historisk företags- och aktiedata och visar hur din strategi skulle ha fungerat under den senaste tioårsperioden. Läs en mer detaljerad beskrivning här.

Hur ofta behöver jag köpa/sälja aktier?

Du bestämmer själv hur ofta du vill köpa eller sälja aktier och behöver inte vara speciellt aktiv alls om du inte vill det. En gång per år skickar vi ut en notis kring att det kan vara dags att se över portföljen och en beskrivning för hur detta kan gå till. Du kan naturligtvis justera den oftare om du vill, men tänk på att det kostar mycket, i form av courtage, att göra det alltför ofta.

Går det att ändra inställningar i efterhand?

Det går bra att ändra inställningar i efterhand. Det gör du genom att gå in på din portfölj och vid "Portföljens inställningar" trycka på ändra.

Kan jag ta bort en aktie ur min portfölj?

Ja. Du kan välja att ta bort både bolag och hela branscher som du inte vill ha med i din portfölj. Du kan också göra en etisk sortering.

Hur ska jag fördela mina pengar mellan olika marknader?

Ju mer kapital du har desto större anledning till att sprida dina innehav mellan olika marknader för att minska din totala risk. Samtidigt är många av de företag som tas fram via Sigmastocks modeller internationella och ibland kan det vara bättre att se till att dina köp sprids över olika branscher istället. Denna branschspridning ingår i Sigmastocks portföljer, där en bransch får utgöra max 20% av hela portföljen. Om du väljer bort branscher höjs denna gräns successivt för att du ska kunna få en portfölj som investerar hela ditt kapital.

En enkel riktlinje kan vara att se på dina tidigare investeringar. Om du exempelvis har haft 50.000kr i en Sverigefond fram till nu kan detta belopp med fördel investeras direkt i en svensk aktieportfölj istället. Du har då lika stor exponering mot den svenska marknaden som tidigare och redan första året sparar du in en stor del av förvaltningskostnaderna.

Vad påverkar hur många bolag som tas fram i portföljerna?

Hur många aktier som tas fram beror på portföljens sammansättning. Målet för en portfölj är att i så hög grad som möjligt uppnå de värden som motsvarar målet för alla parametrar i din strategi. Du kanske t.ex. har hög vinsttillväxt som ett mål. Bolagen i portföljen ska då tillsammans ha en hög vinsttillväxt. Ibland krävs fler bolag för att skapa en bra sammansättning, ibland färre. Även mindre poster tillför värde till de olika parametrarna. De tillför även värde i form av diversifiering och finns med andra ord i portföljen av en anledning. Att köpa mindre poster är inte heller längre en nackdel, då courtaget numera är väldigt lågt även vid mindre aktieköp.

Vanliga frågor och svar:

Hur köper jag aktier?

Aktier handlas på en handelsplattform via en bank. I Sverige handlar du idag aktier billigt via Nordnet, Nordea eller Avanza. De flesta väljer att handla via ett så kallat investeringssparkonto, ISK, eftersom skatten är fördelaktig och då du slipper deklarera för din handel.

När du ska köpa en aktie behöver du lägga en order, en beställning, där du anger hur många aktier som du önskar köpa och vilket pris du är villig att betala per aktie. Om det finns någon som är villig att sälja sina aktier till ditt pris kommer köpet att gå igenom. Banken tar ut en avgift för hanteringen av affären, ett så kallat courtage. Via denna länk hittar du en jämförelse mellan olika banker. Köpprocessen är mycket smidig och enkel att utföra. Om du är nybörjare, gå gärna igenom vår guide för nybörjare här.

Min portfölj skiljer sig mycket från dagens aktiefördelning, ska jag sälja aktier?

Nej. Listan med dagens aktiefördelning uppdateras dagligen för att du, när du vill spara mer pengar, alltid ska göra det enligt den fördelning som är mest optimal vid tillfället. Vid mindre belopp kommer inte hela aktielistan att kunna köpas vid ett enskilt spartillfälle. Därför varieras de aktuella aktierna fram vid inköpet och beräkningarna gör att du på sikt får rätt fördelning. Ibland kommer det att bli pengar över. Detta kapital lägger du enkelt till vid nästa spartillfälle. Om du sparar de köp du gör hos oss anpassas beräkningarna efter dina befintliga innehav och du når snabbare en bättre fördelning.

Att listan med dagens aktiefördelning kontinuerligt ändras innebär inte att du lika ofta behöver sälja aktier. Även en portfölj som bara är på ett ungefär likadan som den som visas på portföljverktyget för din strategi kommer att avkasta nästan samma som denna. Då det kostar pengar att köpa och sälja aktier överväger oftast kostnaden med att ändra om i din portfölj uppsidan med att äga den uppvisade portföljen. Då och då kan det däremot vara lämpligt att byta ut några av innehaven. En gång per år kommer du att få en notis om att det är dags att justera portföljen och en beskrivning för hur detta kan gå till. Att omfördela årligen kan låta sällan, men att byta innehav allt för ofta kostar mer i form av handelsavgifter än vad en eventuell högre avkastning hade gynnat dig.

Var köper jag aktier?

Aktier köper du via en bank eller handelsplattform. I Sverige har Nordea, Nordnet och Avanza billiga priser på aktiehandel, framför allt på den svenska marknaden. De är också väldigt hjälpsamma om du får problem eller undrar över något. Du kan givetvis spara via en annan bank också, men se upp för priserna, som kan vara väldigt höga.

Vad är Courtage?

Courtage är en avgift som din bank eller internetmäklare tar ut varje gång du köper eller säljer en eller flera av ett bolags aktier. Ofta finns det ett fast minimibelopp och en procentuell avgift som gäller efter att minimibeloppet har uppnåtts. Banker och internetmäklare har vanligtvis olika courtageklasser som du kan välja mellan för att du ska kunna handla så kostnadseffektivt som möjligt. Vid mindre investeringar, såsom vid månadssparande, är courtageklassen Mini mest kostnadseffektiv hos både Nordnet och Avanza. (Om du har mindre än totalt 80.000kr hos Nordnet, respektive 50.000kr hos Avanza, är aktiehandel med svenska aktier till vissa villkor är gratis). Kom ihåg att ställa in rätt courtageklass före du börjar handla med aktier, annars riskerar du att betala för mycket. Hos Nordea finns endast en prissättning, vilket gör det lätt för dig att göra rätt.

Exempel - Säg att du har en courtageklass med minimibelopp på 1kr och därefter 0,25% av beloppet efter att minimibeloppet uppnås. Om du köper aktier i ett bolag för 200kr får du betala 1kr, eftersom 0,25% av 200kr bara är 0,5kr så gäller minimiavgiften på 1kr. Om du istället köper aktier i samma bolag för 800kr får du betala 0,25%*800=2kr.

Hur beräknas vilka aktier som ska köpas?

Olika aktier kommer att sorteras fram för dina kontinuerliga investeringar baserat på det belopp du har valt att spara och på din portföljs aktuella fördelning. Om du sparar de köp du gör hos oss anpassas beräkningarna efter dina befintliga innehav. Annars varieras aktierna fram, vilket innebär att det inte alltid är de med störst portföljvikt som dyker upp. Detta för att samtliga aktier i portföljen ska sorteras fram sett över tid. Om innehaven är små kommer de att dyka upp mer sällan, medan större innehav kommer att komma oftare.

Ju större belopp du investerar desto fler aktier kommer att dyka upp när du beräknar ditt sparande, eftersom beräkningarna även är anpassade till minimiavgiften för courtage hos våra samarbetspartners.

Urvalet av aktier att köpa är alltid riktat för att på sikt nå den fördelning som genereras av din strategi.

Varför ska jag köpa aktier direkt istället för aktiefonder?

En fond är en extremt dyr mellanhand. Det går inte att motivera de avgifter som tas från ditt sparande när du investerar via en fond. En eller ett par procent kanske inte låter så mycket, men på sikt handlar det om stora summor pengar, som hade kunnat gå till dig istället för till banken. Här kan du testa och se hur mycket egentligen betalar

Vanliga frågor och svar:

Hur ser ni på risk?

Våra analyser visar att du får en fullgod riskspridning redan vid det antal aktier som vi har i våra produkter. Sigmastocks beräknar en optimal diversifiering med avseende på totala mängden önskvärda egenskaper hos din portfölj. Med det klassiska tillvägagångssättet diversifierar man istället utifrån s.k kovariansmatriser baserade på dagliga aktieprisrörelser. En konsekvens av detta sätt att se på risk är att du som investerare ska sträva efter att ha så många bolag som möjligt i din portfölj. Våra resultat pekar istället på att den optimala riskspridningen i första hand uppnås genom ett urval av de, i någon mening, bästa bolagen från varje bransch. När det är gjort finns det inget som tyder på att riskspridningen ökar då vi lägger till ytterligare bolag med sämre egenskaper. Diversifieringen blir snarare sämre.

Har ni testat hur era bolag har gått bakåt i tiden?

Ja, det är bland annat detta du kan göra i vårt aktieverktyg. Testa dig fram här.

Måste jag månadsspara eller kan jag sätta in en större summa och förvalta den?

Du väljer helt själv hur du vill använda verktyget och även om de flesta månadssparar väljer många att sätta in ett belopp en gång för att sedan förvalta det. Det är då vanligt att välja att ställa in justering av portföljen två gånger per år, istället för en gång per år som är förifyllt idag. Detta gör du genom att gå in på den portfölj som du vill ändra, klicka på ”Fler funktioner” och vidare genom att ändra inställningarna under fliken ”Justera portföljen - för att hålla den långsiktigt uppdaterad”.

Hur tas aktieportföljerna fram?

Aktieverktyget är helt matematiskt och grundas på statistik och automatiserad fundamental analys. Läs mer här.

Har ni någon bindningstid?

Vi har ingen bindningstid.

Min portföljs värde varierar mycket från index, är detta negativt?

Nej. Eftersom din portfölj innehåller färre eller andra bolag än index kommer även avkastningen att skilja sig. På kort sikt kan portföljen gå både bättre och sämre. Målet är att på sikt prestera bättre än index. Att slå index är svårt, men via oss ger du dig själv en chans, genom att göra ett bra urval och undvika höga avgifter.

Mer precist pratar man i finansindustrin ofta om relativavkastning och absolutavkastning. Relativavkastning är hur en portfölj avkastar minus avkastningen för dess jämförelseindex. Absolutavkastning är hur mycket en portfölj avkastar i absoluta termer. Till exempel, om din portfölj har avkastat 12% och ditt jämförelseindex har avkastat 10% så är din absolutavkastning 12% och din relativavkastning 2%. Att ha låg varians – ”spridning” – i sin relativavkastning har inget värde i sig. Det innebär bara att din portfölj rör sig som ditt jämförelseindex, i uppgång som i nedgång. Det som är viktigt är att ha hög och stabil förväntad avkastning till rimlig risk. En portfölj som skapas via oss har högre varians i relativavkastningen än vad som är vanligt för aktiefonder. Detta gör att du därigenom kan uppnå högre förväntad absolutavkastning till jämförbar risk.

Tar jag högre risk om jag köper aktier istället för fonder?

Nej. Idag kan du både enkelt och billigt skapa en riskspridd och stabil aktieportfölj. Att det är svårt är en myt. Testa att skapa din egen portfölj via vårt aktieverktyg här. Det är däremot naturligt att fråga sig om fondernas diversifiering är en större fördel än vad deras stora avgifter är en nackdel. Från ett vetenskapligt perspektiv är svaret nej. En av världens främsta forskare inom finans, Eugene Fama, fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Alfred Nobels minne mycket tack vara att han hjälpt till att fastslå detta. Se gärna följande länkar för en introduktion till Prof. Famas arbete.

Eugene F. Fama
www.nobelprize.org
www.chicagobooth.edu

Orsaken till detta är att redan när man äger ett tiotal olika aktier, spridda över ett flertal branscher, har man fått en fullgod riskspridning. Att äga fler ger inte så mycket mer i termer av minskad risk. Däremot kommer de procentuella och årligt återkommande avgifterna som fonderna har att äta upp din avkastning över tid. Notera att vi inte påstår att du, när du väljer slumpmässigt, kommer att kunna välja aktier bättre än bankernas förvaltare. Vi påstår bara att fondförvaltare historiskt sett inte ens varit i närheten av att tillföra mer värde genom sina aktieval än det som de tar bort i form av mer eller mindre synliga avgifter. Det bortfall som fondernas avgifter innebär är på lång sikt en mycket större risk än företagsspecifika extremhändelser.

Vad menas med köp- och behållstrategi?

Att köpa aktier eller andra tillgångar med avsikt att behålla dem långsiktigt är ett välkänt sätt att investera på inom finans. Motsatsen, att köpa och sälja ofta, kan bli dyrt och slå på avkastningen. Framför allt pekar forskning på att kortsiktiga kursrörelser är omöjliga att förutspå.

Köp- och behållstrategin har tillämpats framgångsrikt av många och den har fått mycket uppmärksamhet av både forskare och media. Det är däremot bra att vara medveten om att även bra bolags aktier för det mesta kommer att falla i värde om marknaden i helhet gör det.

Är ni en fond?

Nej. Hos oss skapar du din egen aktieportfölj istället, som kontinuerligt uppdateras efter din strategi. Som kund sköter du därför själv dina investeringar själv. Det är tack vare att du gör detta som det blir så billigt för dig. Du kommer att ha en uppdaterad portfölj och stöd för ditt sparande, fast utan att avgifterna äter upp en stor del av din avkastning som de gör i de allra flesta fonder.

Är ni finansiella rådgivare?

Nej. Vi står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Vi vill göra dig självständig från finansiella rådgivare och tillhandahåller istället ett aktieverktyg för investeringsanalys. Med det kan du skapa en egen strategi för aktieanalys genom att sortera ut bolag baserat på olika variabler. Din insats möjliggör våra låga avgifter.

För att kunna hjälpa dig behöver vi namn, e-post och, om du önskar bli uppringd, telefonnummer. Du behöver inte lämna några andra personuppgifter i formuläret.
Läs hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Hitta till oss

Adress: Holtermansgatan 1, 411 29 Göteborg