Aktier för nybörjare

 1. Bestäm var du ska handla

 2. Vi ger dig stöd för att välja aktier att köpa, men aktieköpen gör själv du via en bank eller handelsplattform. Genom att du gör köpen själv tar vi tillsammans bort mellanhänder, för att du ska kunna spara så mycket pengar som möjligt.

  Nordea, Nordnet och Avanza är de billigaste aktörerna i Sverige just nu, där kostnaden kan komma ner så lågt som till en krona för mindre aktieköp, och via vår hemsida lotsar vi dig enkelt vidare till handel hos dem. Du kan även välja att göra dina aktieköp någon annanstans, men se upp för höga kostnader!

  Om du inte redan är kund hos någon av dem kan du bli det kostnadsfritt hos Nordnet här, Avanza här och Nordea här. För att jämföra deras priser på aktiehandel, se vår prisjämförelse här.

 3. Välj typ av konto på handelsplattformen

 4. Olika konton har olika för-och nackdelar. Många väljer att investera via ett så kallat investeringssparkonto (ISK), där enskilda vinster och förluster inte behöver deklareras. Skatten dras istället årsvis baserat på det belopp du har på ditt konto. Läs mer om ISK på Nordnet här, Avanza här och Nordea här.

 5. Ändra till rätt courtageklass – viktigt för att undvika att betala för mycket

 6. När du handlar med aktier tas en avgift ut varje gång du gör en köp- eller säljaffär, så kallat courtage. Hos våra samarbetspartners betalar du en procentuell avgift med en fast nedre gräns. Nordea har samma priser för alla, men om du handlar via Nordnet eller Avanza behöver du välja courtageplan. De flesta av våra kunder använder Mini, där affärerna kostar minst 1kr och därefter 0,25% av det belopp som du köper eller säljer för. För att undvika att betala för mycket är det viktigt att du väljer den courtageklass som passar dig bäst. Läs mer om de olika courtageklasserna och se vad som passar dig bäst på Nordnet här och Avanza här. Läs mer om Nordeas prissättning här.

  Räkneexempel:

  Om du har courtageklass Mini och köper 3st aktier av samma sort för totalt 1000kr får du betala 1000kr * 0,25% = 2,5kr i courtage. Hade aktierna kostat totalt 300kr hade du betalat 1kr i courtage även om 300kr * 0,25% = 0,75kr, då 1kr är minsta avgiften. Vid köp av 5 olika sorters aktier för 400kr vardera får du betala 5kr i courtage.

  Observera att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25% när du handlar aktier med utländsk valuta. (Denna avgift förekommer naturligtvis även hos fonder). Läs mer hos Nordnet här , Avanza här och Nordea här.

 7. Bestäm belopp och för över pengar

 8. Dags att sätta över pengar till handelsplattformen och ditt nya konto! Om du vill månadsspara underlättar det att ställa in en kontinuerlig överföring.

  Information - Insättning Nordnet

  Information - Insättning Avanza

  Information - Insättning Nordea

  Hur mycket ska jag spara?

  Eftersom Sigmastocks kostnader är fasta (inte procentuella som fondernas) innebär det att ju mer du sparar via oss desto billigare blir det för dig. För att avgiften ändå ska vara lägre än en genomsnittsfonds från start kan du utgå från följande riktlinjer:

  • Sigmastocks prisplan Sverige: Bra att starta med åtminstone 15.000kr. Varje enskild insättning, såsom exempelvis månadssparande, bör överstiga 1000kr för att vi ska kunna göra ändamålsenliga beräkningar för dina investeringar.
  • Sigmastocks prisplan Global: Bra att starta med åtminstone 40.000kr. Varje enskild insättning, såsom exempelvis månadssparande, bör överstiga 5000kr för att vi ska kunna göra ändamålsenliga beräkningar för dina investeringar.

  Hur ofta ska jag spara?

  Du kan välja att göra regelbundna insättningar för att kontinuerligt spara i aktier; till exempel månadsvis, kvartalsvis eller när du vill. Fördelen med att månads- eller kvartalsspara (förutom att du får mer sparat!) är att de nya aktieköpen kontinuerligt förbättrar din portfölj, då Sigmastocks beräkningar uppdateras precis när du bestämmer dig för att köpa fler aktier. Kontinuerligt sparande är dessutom ett effektivt sätt att över tid köpa aktier till börsens snittpris. På detta sätt motverkas att du köper aktier vid ett tillfälle då marknaden är högt prissatt.

 9. Skapa en aktieportfölj på Sigmastocks

 10. Hos oss får du hjälp att spara i aktier genom att skapa din egen aktieportfölj! Med vårt aktieverktyg kommer du att få fram en komplett portfölj med bolag från olika branscher, som på ett stabilt sätt tjänar pengar och samtidigt är lågt prissatta.

  Vilken marknad ska jag välja?
  För att bestämma dig för hur du ska fördela ditt sparande mellan olika marknader kan det underlätta att kolla på dina tidigare investeringar. Om du exempelvis har haft 50.000kr i en Sverigefond fram tills nu kan detta belopp med fördel investeras direkt i en svensk aktieportfölj istället. Du har då lika stor exponering mot den svenska marknaden som tidigare och redan första året sparar du in ca 70% av förvaltningskostnaderna. Om du inte har sparat tidigare så kan följande guide hjälpa dig:

  Sverige
  Den svenska marknaden är vanligast bland svenska aktiesparare, här hittar du företag som du känner till och kanske även är kund hos. (För Sverige som marknad: tänk på att Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder först när du totalt har investerat ca 15.000kr eller mer. Notera att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 1000kr, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa).

  Norden
  Nordiska aktier är relativt billiga och många väljer att investera i Norden om de redan har en svensk portfölj och vill sprida sina risker på fler olika företag. (För Norden som marknad: tänk på att Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder först när du totalt har investerat ca 40.000kr eller mer. Notera att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 1500kr, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa).

  Nordamerika
  Den nordamerikanska marknaden är den vanligaste att investera i efter Sverige och Norden. Det är västvärldens största marknad och många stora internationella bolag har sitt säte här. (För Nordamerika som marknad: tänk på att Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder först när du totalt har investerat ca 40.000kr eller mer. Notera att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 5000kr, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa).

  Europa
  Även Europa erbjuder ett brett utbud av branscher och företag. En del känner du igen, men många är antagligen okända för de flesta. Denna marknad ökar mer och mer bland våra kunder. Observera att europeiska portföljer endast finns tillgängliga hos vår samarbetspartner Nordea, då de hittills är de enda med tillräckligt stort utbud till bra priser. (För Europa som marknad: tänk på att Sigmastocks prenumerationskostnad blir billigare än aktivt förvaltade fonder först när du totalt har investerat ca 40.000kr eller mer. Notera att vid varje spartillfälle bör beloppet överstiga 5000kr, för att du inte ska behöva betala för mycket i courtage och för att vi ska kunna gör bra beräkningar på aktier att köpa).

  Kom ihåg att du själv väljer om du vill spara kontinuerligt eller sätta in en engångssumma.

 11. Börja handla!

 12. Nu när allting är på plats är det enkelt att börja handla. Logga in på din sida på sigmastocks.com, gå in på den portfölj som du har skapat och ställ in hur mycket du vill börja med att spara.

  När du trycker på “Gå till köp” kommer du att lotsas vidare till rätt aktie på din handelsplattform. Skriv in antal och tryck på köp. En order kommer att läggas.

  Om du väljer att ställa in ett månadssparande kommer du att få en notis varje gång det är dags att spara, med en länk till sidan där köpen kan genomföras. En gång per år kan dina aktier behöva justeras om något. Även här får du notis och hjälp.

  Mer om aktieköp Eftersom aktiehandel sker på en marknad med budgivning läggs en order när du trycker på köp eller sälj på din handelsplattform. Det är med andra ord inte säkert att affären går igenom på en gång. Den går igenom så fort någon accepterar ditt bud. Glöm inte att börsen, marknaden där aktier köps och säljs, har öppettider och är stängd på helger och helgdagar. Öppettider på några vanliga börser hittar du här:

  Stockholmsbörsen 09:00-17:30
  Helsingforsbörsen 09:00-17:30 (svensk tid)
  Köpenhamnsbörsen 09:00-17:00 (svensk tid)
  Oslobörsen 09:00 - 16:25 (svensk tid)
  USA 15:30-22:00 (svensk tid)
  Kanada 15:30 - 22:00 (svensk tid)