Helt ny på aktier – gå igenom vår checklista!

 1. Bestäm var du ska handla

 2. Aktieköpen gör du via en bank eller handelsplattform, men se upp för höga kostnader! Nordea, Nordnet och Avanza är billigast just nu, där kostnaden för att handla kan komma ner så lågt som till en krona för mindre aktieköp. Se vår prisjämförelse mellan aktiehandel hos olika banker här.

 3. Välj typ av konto

 4. Olika konton har olika för-och nackdelar. Många väljer att investera via ett så kallat Investeringssparkonto (ISK), där enskilda vinster och förluster inte behöver deklareras. Skatten dras istället årsvis baserat på det belopp du har på ditt konto. Läs mer om ISK på Nordnet här, Avanza här och Nordea här.

 5. Ändra till rätt courtageklass – viktigt för att undvika att betala för mycket

 6. När du handlar med aktier tas en avgift ut varje gång du gör en köp- eller säljaffär, så kallat courtage. Hos våra samarbetspartners betalar du en procentuell avgift med en fast nedre gräns. Nordea har samma priser för alla, men om du handlar via Nordnet eller Avanza behöver du välja courtageplan. De flesta av våra kunder använder Mini, där affärerna kostar minst 1kr och därefter 0,25% av det belopp som du köper eller säljer för. För att undvika att betala för mycket är det viktigt att du väljer den courtageklass som passar dig bäst. Läs mer om de olika courtageklasserna och se vad som passar dig bäst på Nordnet här och Avanza här. Läs mer om Nordeas prissättning här.

  Räkneexempel:

  Om du har courtageklass Mini och köper 3st aktier av samma sort för totalt 1000kr får du betala 1000kr * 0,25% = 2,5kr i courtage. Hade aktierna kostat totalt 300kr hade du betalat 1kr i courtage även om 300kr * 0,25% = 0,75kr, då 1kr är minsta avgiften. Vid köp av 5 olika sorters aktier för 400kr vardera får du betala 5kr i courtage.

  Observera att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25% när du handlar aktier med utländsk valuta. (Denna avgift förekommer naturligtvis även hos fonder). Läs mer hos Nordnet här , Avanza här och Nordea här.

 7. Bestäm belopp och sätt över pengar

 8. Dags att sätta över pengar till ditt nya konto! Om du månadssparar underlättar det att ställa in en kontinuerlig överföring. Sigmastocks kostnader är fasta (inte procentuella som fondernas). Detta innebär att ju mer du sparar via oss desto billigare blir det för dig. För att avgiften ändå ska vara lägre än en genomsnittsfonds från start kan du utgå från följande riktlinjer:

  • Sigmastocks prisplan Gratis: Börja med hur lite pengar som helst! Dock bör varje enskild insättning, såsom exempelvis månadssparande, överstiga 1000kr för den svenska och nordiska marknaden och 5000kr för den nordamerikanska marknaden. Detta för att vi ska kunna göra ändamålsenliga beräkningar för dina investeringar.
  • Sigmastocks prisplan Sverige: Bra att starta med åtminstone 15.000kr. Varje enskild insättning, såsom exempelvis månadssparande, bör överstiga 1000kr för att vi ska kunna göra ändamålsenliga beräkningar för dina investeringar.
  • Sigmastocks prisplan Global: Bra att starta med åtminstone 40.000kr. Varje enskild insättning, såsom exempelvis månadssparande, bör överstiga 5000kr för att vi ska kunna göra ändamålsenliga beräkningar för dina investeringar.

  Om du använder Sigmastocks beräkningar kommer inget köp under 400kr att föreslås för den svenska och nordiska marknaden och inget köp under 3500 för den nordamerikanska marknaden. Detta beror på att vi anpassar investeringsstorleken till den minsta avgiften för courtage hos våra samarbetspartners, för att du inte ska behöva betala mer än 0,25% i courtage.

  Gällande hur du ska fördela ditt sparande mellan olika marknader kan det underlätta att kolla på dina tidigare investeringar. Om du exempelvis har haft 50 000kr i en sverigefond fram till nu kan detta belopp med fördel investeras direkt i en svensk aktieportfölj istället. Du har då lika stor exponering mot den svenska marknaden som tidigare och redan första året sparar du in ca 70% av förvaltningskostnaderna. Regelbundet sparande minskar risken för att ha otur med prisförändringar. Om du kontinuerligt investerar kommer du per automatik att komma nära snittpriset för den period som investeringarna sker under.

  Information - Insättning Nordnet

  Information - Insättning Avanza

  Information - Insättning Nordea

 9. Skapa en aktieportfölj på sigmastocks.com

 10. Gå in på Sigmastocks portföljgenerator och skapa en egen aktieportfölj. Våra priser hittar du här. Med Sigmastocks modeller kommer du alltid att få fram bolag från olika branscher som på ett stabilt sätt tjänar pengar och samtidigt är lågt prissatta. Läs mer här.

 11. Börja handla!

 12. Nu när allting är på plats är det enkelt att börja handla. Logga in på din sida på sigmastocks.com, gå in på den portfölj som du har skapat och ställ in hur mycket du vill spara initialt och hur mycket du vill spara kontinuerligt. När du trycker på köp kommer du att lotsas vidare till rätt aktie. Skriv in antal och tryck på köp.

  Om du väljer att ställa in ett månadssparande kommer du att få en notis varje gång det är dags att spara, med en länk till sidan där köpen kan genomföras. En gång per år kan innehaven behöva fördelas om något. Även här får du notis och hjälp.

  När du trycker på köp eller sälj hos din internetmäklare läggs en order. Det är med andra ord inte säkert att affären går igenom på en gång. Den går igenom så fort någon accepterar ditt bud. Det är enkelt att höja budet om du vill försäkra dig om att det ska gå igenom. Du kommer aldrig att behöva betala mer än nödvändigt. Om ditt bud för att köpa en aktie ligger på 150kr, men någon kan tänka sig att sälja den för 140kr, kommer affären att genomföras för 140kr.