Vår blogg

Vill du inspireras och hålla dig uppdaterad?
På Sigmastocks blogg skriver vi om intressanta aktiebolag, olika typer av sparande och nya funktioner i vårt aktieverktyg.

Låt skatteåterbäringen växa med ränta-på-ränta

Skatteåterbäring

Inga planer på vad du ska göra med din skatteåterbäring? Då tycker vi att du ska investera den!

Ränta på ränta är många experters favoritstrategi när det kommer till sparande. Det sägs till och med att Einstein har benämnt det som världens åttonde underverk (hur sant det är tåls att diskuteras). Den enkla förklaringen till ränta på ränta är att de pengar du sätter in på ditt konto växer och ger avkastning. Det innebär att du har mer pengar vid årets slut än vad du satte in. Uttrycket kommer av tanken att du varje år får ränta på den tidigare räntan och avkastningen.

Det sämsta du kan göra med dina sparpengar är att låta dem ligga på ett vanligt konto där det knappt är någon ränta. Säg att du har turen att få tillbaka 10.000 kronor på skatten. Investerar du dem i aktier med en ränta på 10%, har de nästa år vuxit till 11.000 kronor. Året efter det till 12.100 kronor. Tänk dig det om 15, 30 eller 50 år! Ränta på ränta kallas också för snöbollseffekten – ju längre den rullar, desto större blir den. Det är helt klart ett effektivt sätt att nå miljonen.

Vet du med dig att du varje år får några tusen tillbaka på skatteåterbäringen, hade det inte varit kul att starta en ny investeringsstrategi? Du behöver såklart inte investera hela beloppet du får ut (lite guldkant på vardagen är du faktiskt värd) men tänk hur stor skillnad några tusen kan göra i förlängningen.

Vad brukar du göra med din skatteåterbäring, investera eller spendera? Lämna gärna en liten kommentar och berätta!

Läs även: Så kan du få en extra miljon

Skatteåterbäring – bra eller inte?

Skatteåterbäring

Visst är det härligt att få in lite extra pengar, men har du någon gång funderat över varför du får det?

Som du vet betalar du en summa i skatt varje gång du får din lön. Skatteåterbäring är överskottet av de pengar du betalat in och får du återbäring innebär det att du betalat in för mycket pengar i skatt.

Skatteåterbäring

Är det bara positivt att få skatteåterbäring?

Många känner nog att det är härligt att få ett extra tillskott i semesterkassan. Men vänder vi på det så känns det kanske inte särskilt positivt längre. Tänk dig att du får ut 12 000 kronor i återbäring – det innebär att du egentligen skulle haft 1000 kronor mer i månaden under det senaste året mot vad du har fått. Tänk om du istället kunnat investera de 1000 kronorna i aktier varje månad?

Du får ingen ränta på ditt skattekonto, vilket betyder att du inte får någon avkastning på det belopp som du får tillbaka. Det innebär helt enkelt att du lånat ut pengar till staten utan att få tillbaka ränta för det.

Finns det någon lösning?

Det går att ansöka om skattejämkning för att undvika återbäringen. Det innebär att du ansöker till din arbetsgivare och skatteverket om att dra en lägre skattesumma. Det är en bra lösning om du räknar ut din preliminära inkomst och vet med dig att du kommer få skatteåterbäring.

Hur ställer du dig till skatteåterbäring? Föredrar du att se pengarna på lönekontot direkt eller väljer du hellre att få en klumpsumma?

Läs även: Så kan du få en extra miljon

Veckans aktieinspiration - Garmin Ltd.

Veckans aktieinspiration

Ett amerikanskt multinationellt teknikföretag.

Garmin Ltd. är ett amerikanskt multinationellt teknikföretag grundat av Gary Burrell och Min Kao 1989 i Kansas, USA. Företaget är känt för sin specialisering inom GPS-teknikutveckling för användning inom fordons-, flyg-, marin-, utomhus- och sportaktiviteter. De konkurrerar även med activity trackers och smartwatch-utvecklare som Fitbit och Apple.

Garmin kommer in i den amerikanska portföljen med våra standardinställningar, om vi inte bryr oss om faktorn vinst/marknadsvärde (alltså hur billig aktien är relativt sin årsvinst).

Läs mer om Garmin Ltd. hos vår dataleverantör Bloomberg här

Intel Corporation

Veckans aktieinspiration

Intel Corporation är ett amerikanskt multinationellt teknikbolag med huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, i Silicon Valley.

Det är världens näst största halvledarchiptillverkare mätt i intäkter, och det näst högst värderade, efter Samsung. Deras processorer finns i de flesta persondatorer, och Intel levererar till datorsystemtillverkare som Apple, Lenovo, HP och Dell. Intel tillverkar även moderkortchipset, nätverksgränssnittsstyrenheter, integrerade kretsar, flashminnen, grafikchips, inbäddade processorer och andra enheter relaterade till kommunikation och databehandling.

Intel kommer med i vår amerikanska portfölj med standardinställningar samt högt momentum och hög utdelning.
Läs mer om Intel hos vår dataleverantör Bloomberg här

Signa upp gratis på vårt aktiebrev där vi bland annat diskuterar olika aktier som tas fram av våra matematiska modeller. Dags att bli inspirerad, tryck här!

Veckans spartips - Passiv inkomst

Sparande

Om du har ont om pengar kan en vanlig lösning vara att antingen arbeta mer eller begära en lönehöjning. Inget av de alternativen är fel – men det finns ett annat sätt.

Dina pengar kan växa när du sover
Ett alternativ är att så ekonomiska frön. På så sätt kan dina pengar växa när du sover eller tar en promenad i parken med din hund. Med andra ord, när du inte aktivt jobbar för att tjäna pengar.

Begreppet kallas Passiv inkomst och på samma sätt som en bonde gödslar, sår, planterar och skördar, kan du så dina ekonomiska frön som i förlängningen ger inkomst. Det krävs lite arbete till en början och underhåll på vägen, men om du planterar passiva inkomster, kan du få en bra skörd.

Det finns flera olika sätt att så sitt ekonomiska frö på, och vi vill påstå att aktiesparande är en av dessa möjligheter. Vår grundidé är att hjälpa alla människor att investera långsiktigt i aktier, så låt oss hjälpa dig att så ditt ekonomiska frö – medans du står för skörden!

 

Missa inte vårt nya samarbete med Skandiabanken nu bjuder de sina kunder på 6 månader gratis hos oss! Nu är det dags att ta tag i ditt aktiesparande på riktigt.

Klicka här för att ta del av erbjudandet