Vår blogg

Vill du inspireras och hålla dig uppdaterad?
På Sigmastocks blogg skriver vi om intressanta aktiebolag, olika typer av sparande och nya funktioner i vårt aktieverktyg.

Låt skatteåterbäringen växa med ränta-på-ränta

Skatteåterbäring

Inga planer på vad du ska göra med din skatteåterbäring? Då tycker vi att du ska investera den!

Ränta på ränta är många experters favoritstrategi när det kommer till sparande. Det sägs till och med att Einstein har benämnt det som världens åttonde underverk (hur sant det är tåls att diskuteras). Den enkla förklaringen till ränta på ränta är att de pengar du sätter in på ditt konto växer och ger avkastning. Det innebär att du har mer pengar vid årets slut än vad du satte in. Uttrycket kommer av tanken att du varje år får ränta på den tidigare räntan och avkastningen.

Det sämsta du kan göra med dina sparpengar är att låta dem ligga på ett vanligt konto där det knappt är någon ränta. Säg att du har turen att få tillbaka 10.000 kronor på skatten. Investerar du dem i aktier med en ränta på 10%, har de nästa år vuxit till 11.000 kronor. Året efter det till 12.100 kronor. Tänk dig det om 15, 30 eller 50 år! Ränta på ränta kallas också för snöbollseffekten – ju längre den rullar, desto större blir den. Det är helt klart ett effektivt sätt att nå miljonen.

Vet du med dig att du varje år får några tusen tillbaka på skatteåterbäringen, hade det inte varit kul att starta en ny investeringsstrategi? Du behöver såklart inte investera hela beloppet du får ut (lite guldkant på vardagen är du faktiskt värd) men tänk hur stor skillnad några tusen kan göra i förlängningen.

Vad brukar du göra med din skatteåterbäring, investera eller spendera? Lämna gärna en liten kommentar och berätta!

Läs även: Så kan du få en extra miljon

Skatteåterbäring – bra eller inte?

Skatteåterbäring

Visst är det härligt att få in lite extra pengar, men har du någon gång funderat över varför du får det?

Som du vet betalar du en summa i skatt varje gång du får din lön. Skatteåterbäring är överskottet av de pengar du betalat in och får du återbäring innebär det att du betalat in för mycket pengar i skatt.

Skatteåterbäring

Är det bara positivt att få skatteåterbäring?

Många känner nog att det är härligt att få ett extra tillskott i semesterkassan. Men vänder vi på det så känns det kanske inte särskilt positivt längre. Tänk dig att du får ut 12 000 kronor i återbäring – det innebär att du egentligen skulle haft 1000 kronor mer i månaden under det senaste året mot vad du har fått. Tänk om du istället kunnat investera de 1000 kronorna i aktier varje månad?

Du får ingen ränta på ditt skattekonto, vilket betyder att du inte får någon avkastning på det belopp som du får tillbaka. Det innebär helt enkelt att du lånat ut pengar till staten utan att få tillbaka ränta för det.

Finns det någon lösning?

Det går att ansöka om skattejämkning för att undvika återbäringen. Det innebär att du ansöker till din arbetsgivare och skatteverket om att dra en lägre skattesumma. Det är en bra lösning om du räknar ut din preliminära inkomst och vet med dig att du kommer få skatteåterbäring.

Hur ställer du dig till skatteåterbäring? Föredrar du att se pengarna på lönekontot direkt eller väljer du hellre att få en klumpsumma?

Läs även: Så kan du få en extra miljon