Vår blogg

Vill du inspireras och hålla dig uppdaterad?
På Sigmastocks blogg skriver vi om intressanta aktiebolag, olika typer av sparande och nya funktioner i vårt aktieverktyg.

Spara till barnen - 3 misstag du vill undvika

Barnsparande

Här har vi listat fallgropar att undvika om du vill maximera sparbeloppet till ditt barn!

Att ge sina barn en god ekonomisk start i vuxenlivet är ett vanligt mål för många föräldrar. Trots att allt sparande är bra, så finns det några fallgropar att undvika om du vill maximera sparbeloppet till ditt barns 20-årsdag. Här har vi listat tre av dem!

1. Du börjar för sent och sparar oregelbundet

Alla har olika förutsättningar när det kommer till att spara. Det gäller även sparandet till ditt barn. Kanske är det en hundring, tvåhundra eller hela barnbidraget? Det viktiga är att sparandet börjar från tidig ålder och att insättningarna sker regelbundet. För ju längre tid pengarna får ligga, desto mer hinner de växa till sig.

Hur mycket kan du då ge ditt barn på 20-årsdagen om du sparar regelbundet från födseln? En hundralapp per månad blir mellan 50-60 000 kr. En femhundring blir ca 280 000 kr. Och hela barnbidraget blir över en halv miljon. Allt tack vare en genomsnittlig avkastning på 8 % per år (vilket börsen har haft över tid) och ränta-på-ränta-effekten!

 

2. Alternativ med dålig avkastning

Enligt konsumenternas.se är sparkonton och fonder de vanligaste placeringarna när föräldrar, mor- och farföräldrar sparar till barn. Det är något att undvika om du vill att pengarna ska växa till sig ordentligt.

På ett sparkonto är pengarna visserligen i tryggt förvar, men de kommer inte att växa till sig under de 18-20 år du sparar. Så här sa Avanzas sparekonom Claes Hemberg om saken för några år sedan:

"Majoriteten sparar i räntor, och det kan ju låta bra men det blir ju ingenting av pengarna. Man stoppar in 70 000 kronor under 20 år och får i bästa fall ut 70 000 om inte inflationen äter upp dem.”

Sedan dess har räntorna sjunkit ytterligare och nu är de nere kring nollan. Det gör att sparkonton snarare slukar än genererar pengar till ditt barn, eftersom inflationen gör att de blir mindre värda. De är därför inget långsiktigt alternativ, utan ska bara användas när barnet börjar närma sig sin 18-årsdag och du behöver säkra upp pengarna.

Fondernas avgifter tar en stor del av kakan. Istället för sparkonton bör du placera ditt barns pengar i fonder eller aktier, som ger en högre avkastning. Men det gäller att se upp även här: bankerna tar ofta ut en procentuell avgift   för att förvalta olika fonder.

Men hur stor skillnad kan några procents avgift göra för ditt barnsparande? Mycket! Låt oss ta ett exempel: Du har 10 000 i startkapital och månadssparar sedan 500 kr per månad tills dess att barnet är 20 år gammalt. I en genomsnittsfond skulle det bli drygt 211 000 kr. Men utan de procentuella avgifterna skulle du ha drygt 35 000 kr mer! Allt du behöver göra är att förvalta din egen aktieportfölj.

 

3. Du sparar i ditt namn men har inte skrivit testamente

Huruvida du sparar i ditt eget eller barnets namn är en smaksak och inget som påverkar själva avkastningen. Men om du väljer det första alternativet är det viktigt att du skriver ett testamente för att vara säker på att de avsatta pengarna går till ditt barn. Utan testamente gäller nämligen den vanliga arvsordningen. Beroende på om du är gift eller inte går då pengarna till din fru eller man, alternativt alla dina barn, istället för det barn du sparar till.

Spara pengar med lite pengar – tre tips!

Sparande

Vi har alla hört tipsen om att skippa take-away kaffet och att börja ta med egen matlåda till jobbet.

Många bäckar små gör en stor å, men har man ont om pengar är det nog redan en given sak att göra. Så hur sparar man egentligen pengar när man knappt har några över? Nu ger vi dig, svart på vitt, tipsen som faktiskt gör en skillnad för din ekonomi. Alla kan inte lägga undan 10% av lönen, för att man helt enkelt inte har råd att undvara en enda krona. Ibland finns det ingen quick fix, utan det gäller att ta tag med hårdhandskarna.

  1. Se över dina boendekostnader

Vad betalar du för ditt boende varje månad? Vi vet att bostadsbubblan har pressat upp kostnaderna oerhört. Men sitter du i en lägenhet som i kallhyra äter upp mer än halva din inkomst är det kanske dags att börja fundera på att flytta, alternativt lösa det på ett annat sätt. Om du har ett rum över kanske det är en bra idé att ta in en inneboende?

Vidare bör du också se över dina el- och vatten- och värmekostnader. Antingen så kan du försöka byta elavtal (du kan jämföra priser här), eller så kan du testa att sänka värmen en aning för att få ner månadskostnaden. Försök också att följa miljösmarta tips om att stänga av kranen när du borstar tänderna och stänga av alla elektroniska prylar så att de inte drar el när du inte använder dem.

2. Sälj, sälj, sälj

Vad har du för saker hemma som kostar mycket pengar men som du kan byta ut? TV-avgiften kostar till exempel 2400 kronor om året. Behöver du TV eller räcker det med dator och en streamingtjänst? Om det är så, sälj din TV.

Samma sak gäller med bilen. Bor du i en tätort kanske du inte behöver ha en bil som kostar mycket pengar. Gå med i en bilpool eller börja att åka kollektivt – sälj bilen helt enkelt.

Dessutom har du nog många gamla grejer hemma som du sparar “bara för att”. Sälj dem! Leksaker, tekniska prylar, kläder, möbler, porslin. Det finns garanterat någon som kan tänka sig att betala en slant.

 

3. Säg upp abonnemang och försäkringar

Har du försäkringar som överlappar varandra? Kolla upp alla dina försäkringar och vad som ingår. Har du en försäkring för din dator och en försäkring för telefonen? Behöver du det? Fundera och se om du kan säga upp, byta eller slå ihop dina försäkringar. Många försäkringsbolag har mängdrabatt som du kan utnyttja.

Abonnemang och prenumerationer kostar också mycket pengar varje månad. Gymkort, tidningar och annat som kanske egentligen inte är nödvändigt. Många tidningar erbjuder dessutom en billigare kostnad för webben, det är värt att kolla upp.

Låt skatteåterbäringen växa med ränta-på-ränta

Skatteåterbäring

Inga planer på vad du ska göra med din skatteåterbäring? Då tycker vi att du ska investera den!

Ränta på ränta är många experters favoritstrategi när det kommer till sparande. Det sägs till och med att Einstein har benämnt det som världens åttonde underverk (hur sant det är tåls att diskuteras). Den enkla förklaringen till ränta på ränta är att de pengar du sätter in på ditt konto växer och ger avkastning. Det innebär att du har mer pengar vid årets slut än vad du satte in. Uttrycket kommer av tanken att du varje år får ränta på den tidigare räntan och avkastningen.

Det sämsta du kan göra med dina sparpengar är att låta dem ligga på ett vanligt konto där det knappt är någon ränta. Säg att du har turen att få tillbaka 10.000 kronor på skatten. Investerar du dem i aktier med en ränta på 10%, har de nästa år vuxit till 11.000 kronor. Året efter det till 12.100 kronor. Tänk dig det om 15, 30 eller 50 år! Ränta på ränta kallas också för snöbollseffekten – ju längre den rullar, desto större blir den. Det är helt klart ett effektivt sätt att nå miljonen.

Vet du med dig att du varje år får några tusen tillbaka på skatteåterbäringen, hade det inte varit kul att starta en ny investeringsstrategi? Du behöver såklart inte investera hela beloppet du får ut (lite guldkant på vardagen är du faktiskt värd) men tänk hur stor skillnad några tusen kan göra i förlängningen.

Vad brukar du göra med din skatteåterbäring, investera eller spendera? Lämna gärna en liten kommentar och berätta!

Skatteåterbäring – bra eller inte?

Skatteåterbäring

Visst är det härligt att få in lite extra pengar, men har du någon gång funderat över varför du får det?

Som du vet betalar du en summa i skatt varje gång du får din lön. Skatteåterbäring är överskottet av de pengar du betalat in och får du återbäring innebär det att du betalat in för mycket pengar i skatt.

Skatteåterbäring

Är det bara positivt att få skatteåterbäring?

Många känner nog att det är härligt att få ett extra tillskott i semesterkassan. Men vänder vi på det så känns det kanske inte särskilt positivt längre. Tänk dig att du får ut 12 000 kronor i återbäring – det innebär att du egentligen skulle haft 1000 kronor mer i månaden under det senaste året mot vad du har fått. Tänk om du istället kunnat investera de 1000 kronorna i aktier varje månad?

Du får ingen ränta på ditt skattekonto, vilket betyder att du inte får någon avkastning på det belopp som du får tillbaka. Det innebär helt enkelt att du lånat ut pengar till staten utan att få tillbaka ränta för det.

Finns det någon lösning?

Det går att ansöka om skattejämkning för att undvika återbäringen. Det innebär att du ansöker till din arbetsgivare och skatteverket om att dra en lägre skattesumma. Det är en bra lösning om du räknar ut din preliminära inkomst och vet med dig att du kommer få skatteåterbäring.

Hur ställer du dig till skatteåterbäring? Föredrar du att se pengarna på lönekontot direkt eller väljer du hellre att få en klumpsumma?

Veckans aktieinspiration - Garmin Ltd.

Veckans aktieinspiration

Ett amerikanskt multinationellt teknikföretag.

Garmin Ltd. är ett amerikanskt multinationellt teknikföretag grundat av Gary Burrell och Min Kao 1989 i Kansas, USA. Företaget är känt för sin specialisering inom GPS-teknikutveckling för användning inom fordons-, flyg-, marin-, utomhus- och sportaktiviteter. De konkurrerar även med activity trackers och smartwatch-utvecklare som Fitbit och Apple.

Garmin kommer in i den amerikanska portföljen med våra standardinställningar, om vi inte bryr oss om faktorn vinst/marknadsvärde (alltså hur billig aktien är relativt sin årsvinst).

Läs mer om Garmin Ltd. hos vår dataleverantör Bloomberg här

Veckans spartips - Passiv inkomst

Sparande

Om du har ont om pengar kan en vanlig lösning vara att antingen arbeta mer eller begära en lönehöjning. Inget av de alternativen är fel – men det finns ett annat sätt.

Dina pengar kan växa när du sover
Ett alternativ är att så ekonomiska frön. På så sätt kan dina pengar växa när du sover eller tar en promenad i parken med din hund. Med andra ord, när du inte aktivt jobbar för att tjäna pengar.

Begreppet kallas Passiv inkomst och på samma sätt som en bonde gödslar, sår, planterar och skördar, kan du så dina ekonomiska frön som i förlängningen ger inkomst. Det krävs lite arbete till en början och underhåll på vägen, men om du planterar passiva inkomster, kan du få en bra skörd.

Det finns flera olika sätt att så sitt ekonomiska frö på, och vi vill påstå att aktiesparande är en av dessa möjligheter. Vår grundidé är att hjälpa alla människor att investera långsiktigt i aktier, så låt oss hjälpa dig att så ditt ekonomiska frö – medans du står för skörden!

 

Missa inte vårt nya samarbete med Skandiabanken nu bjuder de sina kunder på 6 månader gratis hos oss! Nu är det dags att ta tag i ditt aktiesparande på riktigt.

Klicka här för att ta del av erbjudandet

Pensionen - en anledning till att jag sparar i aktier.

Sparande

När man är 23 år, läser på universitetet och fortfarande håller på att bygga upp sitt liv, känns pensionen flera universum bort. Iallafall för min del. Men efter flera inslag i olika medier har jag förstått att min pension är mitt ansvar och att jag därför redan nu bör placera mina pengar rätt. Och eftersom pensionen är ett långsiktigt sparande – varför inte placera dem i aktier?

Det kommer fler och fler reportage om att det blir allt viktigare att börja spara till pensionen i ung ålder. I ett inslag på TV4 Nyhetsmorgon rapporterar Skandia-banken att en person i 23-årsåldern behöver börja spara minst 500 kronor i månaden för att ha få en rimlig pension vid 70 år.

För någon, som mig, som inte ens är ute i arbetslivet än känns det både aningens skrämmande och oroväckande. Jag vill ju kunna leva i nuet och inte oroa mig för vad som händer om 50 år. Och helst av allt hade jag velat gå i pension innan 70-strecket.

Men om jag nu faktiskt måste börja tänka på min pension så är jag ju verkligen på rätt plats med en nystartad aktieportfölj där jag lagt upp ett kontinuerligt sparande. Sigmastocks har nyligen lagt till en funktion där man kan se hur mycket man behöver spara för att bli ekonomiskt fri som det så vackert heter. Funktionen baseras på årlig avkastning och på så sätt kan man se hur många år det kommer att krävas beroende på hur mycket man sparar.

Jag som startade med ett kapital på 15000 kronor och sparar 500 kronor varje månad kan se följande:

 

Med mitt nuvarande sparande tar det alltså 34 år innan jag kan få ut 10 000 kronor extra varje månad. Då är jag 57 år, inte ens i närheten av 70. Dessutom kommer jag förmodligen kunna spara mer varje månad när jag inte går på studentbudget. Skulle jag sparat 2000 varje månad hade tiden minskat till 20 år.

Som ni kan se på grafen så kommer jag ha en tre gånger så stor avkastning jämfört med om jag hade sparat i ett vanligt sparkonto med 1% ränta. Också dubbelt så stor avkastning jämfört om jag hade sparat i fonder. Tävlingen om var jag ska placera mina pensionspengar är avgjord.

Vill du också börja spara till pensionen? Just nu bjuder Nordnet på två månader gratis användande av Sigmastocks för nya användare. Perfekt för dig som vill komma igång!

När blir du ekonomiskt fri?

Ekonomiskt fri

Många strävar efter ett större oberoende i sin ekonomi, men vad krävs egentligen för att bli ekonomiskt fri?

Tänk att kunna resa vart du vill, jobba så mycket som du känner för och umgås med vänner och familj istället. Visst är det kul att jobba, men det blir antagligen ännu roligare om du inte måste. Konsten att skapa ekonomisk frihet ligger i att lägga undan pengar och investera dem väl. När du har sparat ihop tillräckligt mycket har du skapat en pengamaskin, som växer och ger avkastning utan att du behöver göra nåt alls. Din pengamaskin kanske till och med är tillräckligt stor för att du ska slippa jobba mer, om du inte vill det förstås. Visst låter det bra!  

Men vad krävs för att skapa en pengamaskin och hur lång tid tar det egentligen? Låt säga att du skrapar ihop ett startkapital på 50.000kr genom att sälja av saker som du inte behöver, jobba extra eller snåla ordentligt i några månader. Om du sedan fortsätter att spara 5.000kr per månad och investerar dem väl kommer du efter 24år att ha skapat en pengamaskin som årligen genererar ca en genomsnittlig årslön åt dig. Vi har satt ihop en tabell nedan, för att du lättare ska kunna få en uppfattning kring vad som krävs.

 

 

I tabellen ovan har vi räknat med att du investerar pengarna som du sparar i aktier, som ger en genomsnittlig månatlig avkastning på 0,5%, vilket motsvarar en årlig avkastning på ca 6%. (Detta är lågt räknat för vad börsen i snitt har genererat historiskt, efter inflation och skatt från ISK). Vidare tänker vi oss att pengamaskinen ska ge dig en månadslön före skatt på 25.000kr. Är du ny på aktier? Läs gärna vår guide för nybörjare här

Naturligtvis går det snabbare och snabbare. Om du fortsätter att spara kommer du ganska snabbt att vara uppe i en månadslön på 30.000kr, osv. I vårt exempel med 50.000kr vid första insättningen och 5.000kr per månad räcker det med knappt tre år till. Detta beror på att ju mer din pengamaskin växer desto kraftfullare blir den, tack vare den så kallade ränta-på-ränta-effekten.

Det kan också vara intressant att se hur lång tid det tar att få ut 10.000kr extra per månad. Med dessa pengar kanske du inte kan sluta jobba, men vardagen blir definitivt lite lyxigare. Se tabellen nedan, (som har beräknats på samma sätt som föregående tabell). 

 

ekonomisk-frihet-2

 

Beräkningarna är baserade på att din avkastning ska motsvara 25.000kr eller 10.000kr. När du börjar ta ut pengar kommer ditt kapital med andra ord varken öka eller minska i värde (sett över tid). Du behöver med andra ord inte spara lika länge om du tänker att pengarna ska spenderas under en begränsad period, vilket ofta är fallet. Säg att du vill kunna få ut 10.000kr under en period på 40år och sparar 10.000kr per månad. Det kommer då räcka att du sparar i 9år för att nå ditt mål, istället för 12år som står i tabellen. Här kan du testa själv hur lång tid det tar att skapa en pengamaskin som räcker under en begränsad period.   

Se upp för avgifter när du investerar. De urholkar din avkastning! Om du köper fonder med höga procentuella avgifter förlänger du tiden avsevärt. Tänk på att en årlig fondavgift på runt 1,5% + övriga mindre synliga avgifter kommer att göra att avkastningen på 6% istället kanske bara blir 4%. I vårt exempel ökar du tiden till ekonomiskt oberoende med över en femtedel!

 

EXKLUSIVT ERBJUDANDE:

Skandiabanken bjuder dig på 6 månader Sigmastocks Premium

Skandiabanken gillar Sigmastocks! I samband med vårt nya samarbete med Skandiabanken bjuder de nu alla sina kunder på 6 kostnadsfria månader hos oss. Passa på att ta tag i ditt aktiesparande på riktigt!

TILL ERBJUDANDET!

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Så gick Tom från fond till aktier

Sparande

”Det kändes logiskt att ”proffsen” vet bäst och därmed är bäst lämpade att förvalta mitt sparande”

Tom, 35, hade majoriteten av sitt sparande i bankernas fonder, då han själv kände sig för osäker och okunnig för att spara i aktier. Samtidigt var han missnöjd med fondernas resultat. De flesta slog inte ens sitt jämförelseindex. Valet föll då på andra förvaltare än bankernas egna.

”Men kvar fanns ändå känslan av att det måste gå att få ännu bättre utveckling på mitt sparande. Man hör vänner och bekanta, samt läser om andras utveckling på aktier. Det fick mig att börja avsätta en del av mitt sparande till aktier. Men återigen, så har jag inte tillräckliga kunskaper och hade därför varierande framgång.

Tom sparar i aktier för att undvika höga avgifter

Det är inte helt lätt att veta var man ska börja gällande aktiesparande. Internet är fullt av köp- och säljtips. Tyvärr är nästan alla råd till för snabba klipp och anpassade till kortsiktiga marknadshändelser. Att veta hur marknaden ska prestera på kort sikt har bevisats matematiskt omöjligt.

Nu har jag, min fru och vår dotter avslutat alla våra fonder och använder uteslutande Sigmastocks.


”Visst, flera aktier ökade kraftigt och jag kunde sälja med stor vinst, men då var jag tvungen att investera i någon annan aktie. Andra aktier var inte lika framgångsrika och vissa var rena förluster.

Tom såg en annons för Sigmastocks och kände att det kunde vara värt att testa. ”Att upplägget inte bygger på att jag måste lägga tid varje dag var en stor faktor. Nu har jag, min fru och vår dotter avslutat alla våra fonder och använder uteslutande Sigmastocks.”

Att spara i fonder är bekvämt men extremt dyrt. Skillnaden i avkastning syns tydligast över tid, men redan första året kommer det att bli en viss skillnad.

”Hittills har aktierna stigit mer på några månader än vad många fonder gjort på flera år! Det kommer givetvis inte att gå plus hela tiden, men det gör verkligen inte fonderna heller och vi slipper avgifterna!”

Tre tips för dig som är ny på aktier

Sparande

Tre tips för dig som är ny på aktier

Vad behöver du tänka på? Aktiesparande är inte så svårt, även om det finns många som verkar kunna (eller framför allt tycka) mycket. Med några hållpunkter och sunt förnuft kommer du långt. Detta tycker vi är viktigast.

 

1. Undvik kostnader

Kostnaderna har stor påverkan på din avkastning! Fonder har ofta alldeles för höga avgifter i förhållande till vad du får ut. Se hur fondavgifterna påverkar ditt långsiktiga sparande här. Även aktiesparande kan tyvärr vara dyrt. Undersök var du kan få billigast s k courtage, som är avgiften som du betalar för att köpa eller sälja aktier. Kolla även upp vilken kontotyp som passar dig. De flesta köper aktier via investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) idag, eftersom beskattningen är fördelaktig och för att du slipper deklarera. 

2. Investera vettigt

Tyvärr, du kommer inte att hitta nästa Facebook (om du inte är en sån där med extremt mycket tur). Investera istället i bolag som tjänar pengar, gärna på ett stabilt sätt. Det är bra om de dessutom är bra prissatta, dvs att aktien kostar förhållandevis lite om du ser till den vinst som bolaget genererar. Naturligtvis är det också viktigt att inte investera alla pengar i samma bolag. Sprid riskerna genom att köpa bolag från olika branscher och gärna på olika marknader. Läs mer om vilka villkor och riktlinjer som vi sätter för våra portföljer.

3. Investera regelbundet

Nu menar vi inte att du dagligen ska köpa och sälja, vilket vi tycker onödigt. Ytterst få är framgångsrika med så kallad trading. Detta medför ofta mycket större handelsavgifter än vinster. Med regelbundna investeringar syftar vi snarare på månads- eller kvartalssparande. Du minskar då risken för att komma in på börsen till ett ovanligt högt pris. Genom att spara lite då och då kommer du automatiskt att få marknadens snittpris under den tid som du sparar.

Ja, aktiesparande är något för dig!

Sparande

Spara i aktier för att minska dina fondavgifter

Har du ett fondsparande idag? Kanske till och med i en klassisk Sverigefond? Tänkte väl det. Sju av tio svenskar har minst en fond, utöver sitt pensionssparande. Den riktiga frågan är om du har koll på vad du betalar för din förvaltning? Inte? Du är inte ensam.

Med största sannolikhet betalar du höga avgifter för din fond. En fond är en mellanhand, en dyr sådan. En vanlig mellanhand tillför värde och kostar lite extra, såsom en klädaffär. Det kan vara svårt att köpa kläder direkt från tillverkaren och framförallt kan det vara skönt att få prova kläderna i butiken. Det är också smidigt att kunna testa och köpa flera kläder från olika tillverkare på samma ställe. Detta är många beredda att betala lite extra för. Fonder är något annat. De flesta innehåller exakt samma som sak som det du själv kan skapa (gratis!), nämligen index. Samtidigt tar fondbolagen ut väldigt höga avgifter. De lever fortfarande på myten att aktiesparande är något svårt och mycket riskfyllt!

Alldeles för många svarar att de inte kan något om aktier och att aktiesparande inte är något för dem, när vi frågar om de har testat. Här kommer det fina, aktier ÄR något för dig! Att byta från fonder till aktier är enkelt och billigt. Det finns inget lättare sätt att göra ditt livs största besparing på. Ingen specialiserad kunskap eller känsla krävs, du kan komma igång idag. Naturligtvis förutsätter vi att du investerar i en välbalanserad aktieportfölj av etablerade och vinstgenererande bolag.

Lyssna inte på de som säger att det är för svårt! Att bli direktägare i aktier är lättare än det allra mesta som du bedömer som svårt, vi lovar!

/Sigmastocks

Dyrt skydd mot okunskap

Sparande

Vi uppmanas ofta att inte lägga alla ägg i samma korg. Sprid dina risker, diversifiera! Aktiefonder marknadsförs gärna som diversifierade, ju fler företag desto bättre. ”Använd gärna våra fond-i-fonder, då sprids riskerna ytterligare”.

Utöver avkastning vill fondförvaltare uppnå trygghet och stabilitet. Att nyttan av en fondförvaltarens urval och bevakning inte på långa vägar uppväger de höga avgifterna fonden tar ut är vetenskapligt bevisat, men hur ser det ut med diversifieringen? Warren Buffet har en gång uttryckt att diversifiering är ett skydd mot okunskap. Vi håller med, och utmanar detta klassiska förhållningssätt. För tycker inte du också att det, rent intuitivt, känns ogynnsamt att köpa så många aktier som möjligt?

Tänk dig själv att du har tagit fram runt 10 av de bästa och mest stabila värdebolagen på olika marknader. De är alla ledande på sina respektive branscher, tjänar pengar på ett jämnt och solitt sätt, har goda vinstmarginaler och är dessutom relativt billiga i inköp. Om du istället hade valt bolagen på plats 11-20 på din ranking skulle du få en lite sämre portfölj. Dessa företag tjänar pengar, men kanske går med förlust då och då. De är framstående men inte ledande i sina respektive branscher, eller kanske verkar i branscher som genomgår stora förändringar. De är helt enkelt inte dina förstahandsval. I snitt får den totala portföljen med samtliga bolag sämre intjäningsförmåga och lägre vinstmarginaler än om du endast satt ihop en portfölj av de bästa bolagen. Att addera sämre bolag till dina förstahandsval bidrar enligt oss därför inte till att minimera din risk.

Detta samband gäller även rent matematiskt. Skillnaden ligger i vad du väljer att diversifiera utifrån. Klassisk diversifiering utgår från prisernas rörelser, och de portföljer man får då blir oberäkneliga och väldigt instabila med ett fåtal aktier. Därför används många aktier istället. När vi vill skapa en långsiktig och pålitlig aktieportfölj väljer vi istället att diversifiera utifrån fundamental data, såsom hur stabilt företagen tjänar pengar eller hur ökningen av marknadsandelar ser ut. Att lägga till ett bolag som har väldigt instabil intjäningsförmåga till portföljen tillför i vårt fall ingen minskning av din risk. Risken blir snarare större.

Om du vill spara långsiktigt är aktier ett alternativ

Bilderna demonstrerar resultaten från våra tester på ett schematiskt sätt. När du har investerat i ett tiotal stabila bolag från olika branscher kommer du inte att uppnå högre diversifiering. Den kommer istället att avta.

Vad innebär detta för fondförvaltarna som ibland har hundratals små innehav på samma marknad? Att bli fondandelsägare är ett extremt dyrt sätt att diversifiera på. Att äga fond-i-fonder är om möjligt ännu värre och vi har starka skäl att tro att fonder som sparform sakta men säkert kommer att försvinna. Med de låga courtage som nätmäklarna erbjuder samt de moderna sparalternativ som växer fram tillför fonderna helt enkelt inte längre något värde. Alls.

Nedlagda fonder och Survivorship Bias

Sparande

Fonder presterar sämre än index

Uttrycket ”Survivorship bias” är välkänt i statistik och något som utnyttjas flitigt av fondbolag. Lite löst innebär detta att om endast ”vinnare” observeras i en datainsamling får vi en skev bild av verkligheten. Tänk dig följande scenario.

Du ska starta en fond och börjar med att kontakta 100 000 potentiella kunder. Till hälften av dessa kunder säger du att börsen ska upp nästa månad och till den andra hälften säger du att den ska ner. Nästa månad kontaktar du de kunder som du sa ”rätt” börsutveckling till, och säger till hälften av dessa att börsen ska upp nästa månad. Återigen får den andra hälften höra att börsen ska ner.

Detta förfarande upprepar du under ett halvår. Sedan ber du de kunder som du sagt rätt till hela tiden att investera i din fond, för du har ju bevisat för dem hur duktig du är! Problemet är, såklart, att kunderna inte ser hela sanningen.

Exemplet ovan händer förhoppningsvis aldrig i verkligheten, men ett liknande bekymmer dyker ofta upp gällande fonder. Förra året lades 63 fonder ner enligt Morningstar, inte sällan på grund av svaga prestationer. Bankerna lägger alltså ner dåliga fonder och låter kapitalet uppgå i fonder som presterat bättre istället. På så sätt kommer fondbolagets avkastning att se bättre ut än vad den egentligen är, eftersom de tillåts gömma undan sina misslyckanden. Jonas Lindmark på Morningstar skriver ”Ett tydligt mönster är att fondbolagen lägger ned fonder med dåliga historiska resultat och startar nya fonder med liknande inriktning, troligen för att slippa låga fondbetyg. En variant är att de nya fonderna har högre avgifter än de gamla”.

För dig som kund innebär dessa nedläggningar att du ser en avkastning som inte är representativ för vad fondbolaget kan åstadkomma i framtiden. Lyckligtvis är de allra flesta fonder, tack vare sina extremt höga avgifter, så dåliga att inte ens bankernas utnyttjande av survivorship bias kan rädda dem vid en jämförelse med korrekta, återinvesterade jämförelseindex.

Gratisfonders dolda nackdel

Sparande

Dyra fonder

Först och främst vill vi säga att vi tycker om Avanza Zero, Nordnets Superfonder och dylika initiativ. Fanns det många sådana med fler olika inriktningar hade fondbranschen varit mycket bättre för sina kunder.

Med det sagt finns det kostnader för dig som fondandelsägare som inte syns någonstans. Med andra ord, om du köper en gratisfond i OMX kommer du över tid att avkasta sämre än om du själv hade köpt samma aktieinnehav som underliggande index.

Hur kommer detta sig? Vi förklarar med ett exempel. Antag att du är själv i en fond. Du äger därför fondens 1000 aktier i företaget A helt själv, via fondandelar. Aktie A kostar 100kr per aktie när fondens handelskurs sätts. Fondvärdet är följaktligen 100.000kr. Nu kommer det in en ny fondandelsägare med 100.000kr. Fondens värde är nu 200.000kr, varav du fortfarande äger 100.000kr. Skillnaden är att du nu äger 500 aktie A och 50.000kr i kontanter. Fonden kommer nu att handla upp så många av aktie A som 100.000kr räcker till.

Handelsavgifter såsom courtage åker du som kund på i vanliga fall, men nu antar vi att din fond är en gratisfond och att fonden bjuder på den kostnaden. Vad fonden dock inte kan påverka är följande; när din fond köper upp sina aktier är högsta köpkurs 99kr och lägsta säljkurs 101kr. Det innebär att din fonds 100.000kr bara räcker till ca 990 nya aktier, av vilka du äger hälften. Priset efter din fonds köp ligger kvar på 100kr per aktie. Resultatet av att det kom in en ny kund i fonden är därför att din andel av fonden nu bara är ca 995 aktier. Du har alltså förlorat fem aktier på grund av att du släppte in en ny fondandelsägare trots att aktiepriset är oförändrat! Samma princip gäller om den andra fondandelsägaren bestämmer sig för att lämna fonden. Då förlorar du också pengar.

Vad är fel? Inget är fel, det är t o m klokt att bygga fondstrukturen på detta sätt. I annat fall hade sparare som bestämmer sig för att ta ut sitt kapital, eller nya sparare, kunnat missgynnas ordentligt! Det är alltså för att undvika att fonder lurar enskilda fondandelsägare som dessa regler finns på plats.

Slutresultatet blir att du som långsiktig fondandelsägare drabbas kontinuerligt av att andra kunder kommer och går. Detta är inget jättebekymmer, uppskattningsvis några tiondelar av en procent per år för populära fonder, men det är definitivt en kostnad.

Fonder, och särskilt gratisfonder, kan vara bra på kort sikt och på marknader som du inte kan investera i själv. Om du däremot är långsiktig och kan handla billigt finns det ingen anledning till att inte investera direkt i aktier.

 

Var är din bonus?

Sparande

Vi fick nyligen reda på att storbankerna har budgeterat bonusar för 6,9 miljarder kr. Detta motsvarar ca 700kr per svensk. Bonusarna brukar bland annat gå till fondförvaltare. Vi säger inte att detta är fel, om goda prestationer ligger som grund. Frågan är om förvaltarna verkligen har gjort sig förtjänta av sina höga löner.

Här jämförs Handelsbanken Sverigefond, SEB Sverigefond, Skandia Sverigefond och Swedbank Robur Sverigefond, med ett återinvesterat index.

Hur många fonder har egentligen presterat bättre än index de senaste 10 åren? Vi jämförde ett antal av de största och vanligaste fondernas resultat med återinvesterade index på motsvarande marknader. Resultaten förvånade tyvärr inte. Samtliga fonder underpresterade. Vad vi vet finns det två huvudsakliga anledningar till detta.

1. Avgifter: Årliga avgifter och övriga kostnader på 1-2% tar bort en stor del av din avkastning. Detta blir extremt tydligt på lång sikt.

2. Fondernas innehav: Förvaltarna vet att bästa sättet att bli av med sina synnerligen välbetalda jobb är att prestera dramatiskt sämre än sina jämförelseindex på kort sikt. Därför ”kramar” de index så mycket de kan. Med detta menas att de har nästan samma innehav som index och i liknande proportioner. Detta innebär i sin tur att fondens avkastning kommer bli ca samma som index MINUS avgifterna. Det är därför näst intill matematiskt omöjligt för fonderna att slå sina jämförelseindex. Vill man vara lite elak kan man säga att förvaltarna inte lyckas för att de inte ens försöker. Detta av omtanke, inte om sina kunder, utan om sig själva. Den här sanningen är såklart lite besvärande för bankerna men de har hittat en kreativ lösning…

De jämför helt enkelt sina fonders resultat med felaktiga, eller ej fullständiga, jämförelseindex. Ofta används s.k. prisindex där de ingående aktiernas utdelningar inte är medräknade, index som med andra ord slänger bort pengar. Dessa index gjordes inte för att jämföra avkastning med, och det vet bankerna SÅKLART om. För att förstå exakt hur djupt omoraliskt detta tillvägagångssätt är kan man jämföra med följande exempel. Anta att ICA skulle göra en prisjämförelse av matkassar mellan de själva, Willys och Coop. Anta vidare att de inte skulle räkna med momsen i priset på sin egen matkasse, men räkna in den i konkurrenternas. Det vore fullständigt galet, eller hur? Bankernas sätt att hantera sina jämförelseindex är Exakt samma sak! (Prisindex räknar inte med utdelningar, vilket innebär att 2-3% av avkastningen försvinner varje år).

Resultatet av bankernas agerande blir indexlika fonder med höga avgifter. Sett över tid hade du gjort det bättre själv, även om du bara hade köpt ett tiotal aktier på måfå och haft otur samtidigt. Var är då din bonus?

Gå gärna in på vår hemsida och jämför din fond med ett jämförbart index. Vi lägger ut fler fonder efter önskemål så hör av dig om din fond saknas.

Det stora bankrånet

Sparande

Fonder kan naturligtvis vara bra, framför allt om du vill få exponering på marknader som är svåråtkomliga. Avgifterna är dock alldeles för höga. Detta faktum är välkänt, åtminstone av alla de som tänkt på saken på ett seriöst sätt. Till dessa hör Eugene Fama, som belönades med ”Nobelpriset” i Ekonomi år 2013. Famas forskning visar att fondernas höga avgifter gör det näst intill matematiskt omöjligt för dem att slå sina jämförelseindex och att de som lyckas bara har tur. Vi kommer på ett enkelt sätt förklara varför han har rätt i senare blogginlägg.

Indexfonderna bör också ifrågasättas, trots att de har lägre, eller inga, avgifter. Att investera i en fond kostar nämligen avkastning, oavsett avgifter. Även detta förklaras i ett senare blogginlägg.

Det är numera så billigt och enkelt att köpa aktier via internetmäklarna att alla kan bygga sin egen ”indexportfölj” som efter inköp är gratis för evigt! Det blir ännu värre när vi frågar oss hur en så kallat ”aktivt” förvaltad fond kan ha avgifter motsvarande större delen av avkastningen, när det i slutändan visar sig att fondens innehav näst intill återspeglar index. Du blir rånad, av Stureplanskillar med backslick och kritstrecksrandiga kostymer. Bankrån.