Gör det själv-förvaltning

Undvik avgifter genom att spara pengar i aktier utan mellanhänder.

Skapa din aktieportfölj nu

Låt Skatteåterbäringen växa!

Äntligen, nu börjar skatteåterbäringen trilla in! Extrapengar som kan vara en glad överraskning för många och den stora frågan blir: spendera eller investera? Det finns en mängd möjligheter att spendera sin återbäring på och minst lika många sätt att investera den! Men vad är egentligen bäst för ditt långsiktiga sparande?

Läs mer

”Äntligen har jag kontroll över mitt sparande” – Maria, 27 år

Maria upptäckte Sigmastocks genom ett tips på Facebook. Nu är hon en aktiv användare av verktyget och har fått ökade kunskaper om aktier på köpet. Vi frågade henne om varför hon tog tag i sitt sparande och vilka råd hon har till andra unga som vill komma igång.

“Jag har länge varit nyfiken på aktier men har alltid känt att jag inte vet tillräckligt mycket för att våga satsa. Självklart vill jag få ut mer än att bara sätta pengarna på ett bankkonto, men det har känts som att risken varit för stor. Jag har tänkt att det bara är ‘gubbar i kostym’ som håller på med aktier”, säger Maria.

Läs mer

Dan, 62 år: ”Sigmastocks är ett väldigt bekvämt alternativ”

Dan, 62 år, är en av de tusentals kunder som valt att investera i aktier genom Sigmastocks som komplement till sitt vanliga aktie- och fondsparande. Här berättar han om vad han sparar till, varför det är bra med en färdig aktieportfölj och hur han ser på risk kontra avkastning.

Läs mer

Vill du ha en pension med stort P? Då får du börja i tid!

För att få en ordentlig pension måste du spara privat – det är alla experter eniga om. Men NÄR ska man börja pensionsspara egentligen? Ju tidigare, desto bättre är den allmänna filosofin. Här förklarar vi varför det är så och vad det innebär om du börjar “för sent”.

Som du kanske redan vet så består pensionen av tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Den allmänna pensionen förväntas landa på omkring 40-50 % av din slutlön (ett antagande om den genomsnittliga lönen för de fyra sista åren innan pensionen) och tjänstepensionen på ca 10-15 %. Med andra ord behöver du spara en hel del själv om du t.ex. vill få ut 80 % av lönen i pension. Och det är bäst att börja tidigt!

Läs mer

Spara till barnen: 3 misstag du vill undvika

Att ge sitt barn en god ekonomisk start i vuxenlivet är ett mål för många föräldrar. Och även om “allt sparande är bra sparande”, så finns det några stora fallgropar du bör undvika om du vill maximera sparbeloppet till ditt barns 20-årsdag. Här listar vi tre av dem!

När ska jag börja spara till mitt barn? Hur ska jag spara? Vad behöver jag tänka på? Ja, barnsparande är ständigt aktuellt och det finns ett antal böcker om ämnet. Men i grund och botten går alla råd och förklaringar från olika experter och rådgivare att koka ner till några få, gemensamma riktlinjer. Så se till att undvika följande misstag om du vill maximera sparandet till ditt barn:

Läs mer

Spara till kontantinsatsen? Så lyckas du i 4 steg

Med högre bostadspriser än någonsin kan det vara svårt att få ihop pengar till kontantinsatsen för ditt och familjens nya boende. Så vad ska du göra? Lägg upp en strategi och ta det ett steg i taget!

Bolån – lån med bostaden som säkerhet – kunde tidigare tas på hela bostadens värde. Men numera finns det ett bolånetak på 85 procent, vilket innebär att du måste lägga 15 % i kontantinsats när du köper bostad. Beroende på vilken typ av bostad du ska köpa (bostadsrätt eller villa) och var i landet bostaden finns (storstad eller landsbygd) så kan denna summa landa på alltifrån 10 000 kronor upp till en halv miljon kronor eller mer. Och hur stor kontantinsats du behöver påverkar så klart ditt sparande!

Läs mer

Tips till dig som inte vill lägga alla ägg i samma korg

Diversifiering kan vara knepigt. Vad är egentligen viktigt att tänka på om du inte vill “lägga alla ägg i samma korg”? På vilka sätt kan du sprida dina investeringar? Vi ger dig tre vanliga sätt att diversifiera – men också en liten varning om att inte gå för långt.

Världens börser är fulla av aktier som kan kategoriseras på olika sätt. Och för att du inte ska gå vilse i skogen på jakt efter bra ställen att lägga dina “ägg” på så kommer här några tips:

Läs mer

Det bästa sättet att spara – allt på en gång eller lite i taget?

"Ska jag placera alla mina pengar på en gång eller i olika omgångar?" Det är en fråga som ekonomiexperter stött och blött i flera år. Men det behöver faktiskt inte vara så krångligt – vi hjälper dig hitta den bästa strategin!

Flera ekonomiska rådgivare och experter rekommenderar att du sprider ut dina investeringar. Men många andra säger att du ska göra exakt tvärtom. Ja, det är inte lätt att veta vem man ska lita på i ekonomivärlden. Fast i detta fall har alla rätt, på sitt eget sätt. Låt oss titta närmare på hur det hänger ihop:

Läs mer

En storbank som har fattat grejen

Detta är precis vad vi på Sigmastocks har strävat efter. Nordea sänker sina priser för aktiehandel rejält. Inte nog med att de blir klart billigast på vissa marknader, de gör det dessutom enkelt för sina kunder genom att ge samma priser till alla, dvs inga krångliga courtageklasser.

Läs mer

Gör ni verkligen ett bättre jobb än en fondförvaltare?

Vi får ofta frågan, gör ni verkligen ett bättre jobb än en fondförvaltare? Detta är en fråga som vi älskar! Varför? Jo, för att vi inte behöver vara bättre. Fondernas höga avgifter och övriga kostnader gör att vi över tid kommer att slå dem ändå! Med andra ord, fondavgifterna slår så hårt på din avkastning att även om vi slumpmässigt skulle välja 20 bolag från samma underliggande marknad som din fond, så skulle våra val på lång sikt alltid prestera bättre. Detta på grund av fondernas avgifter. Med detta sagt arbetar vi förstås med finansiell forskning och har lagt mycket tid och kraft på att skapa ett så bra verktyg som möjligt åt våra kunder.

Läs mer

Lättaste sättet att få en miljon extra i pension

Det lättaste sättet att tjäna en miljon behöver inte vara särskilt lätt, men i det här fallet finns det en bra chans att det är det för just dig. Knepet är att bli av med onödiga avgifter i ditt fondsparande.

Läs mer

Så gick Tom från fonder till aktier

”Det kändes logiskt att ”proffsen” vet bäst och därmed är bäst lämpade att förvalta mitt sparande”

Tom, 35, hade majoriteten av sitt sparande i bankernas fonder, då han själv kände sig för osäker och okunnig för att spara i aktier. Samtidigt var han missnöjd med fondernas resultat. De flesta slog inte ens sitt jämförelseindex. Valet föll då på andra förvaltare än bankernas egna.

”Men kvar fanns ändå känslan av att det måste gå att få ännu bättre utveckling på mitt sparande. Man hör vänner och bekanta, samt läser om andras utveckling på aktier. Det fick mig att börja avsätta en del av mitt sparande till aktier. Men återigen, så har jag inte tillräckliga kunskaper och hade därför varierande framgång.”

Läs mer

Mitt steg från fonder till aktier

”Det har visat sig vara mycket roligare än jag trodde”

Fler och fler väljer att investera i aktier istället för fonder. Skillnaden i avgifter kan verkligen vara stor. Att betala 1-2% per år låter ju inte så mycket, men i själva verket motsvarar det ofta 15-30% av din genomsnittliga vinst! Charlotta, 42, har nyligen tagit steget från fondsparande till aktiesparande. Här berättar hon hur det gick till.

Mitt initiativ för att gå in i aktiemarknaden kom från olika håll. För det första har min svåger och svägerska köpt aktier länge. När vi diskuterade det berättade de om det roliga att få utdelningar från sitt aktieägande, upp till en extra månadslön om året!

Läs mer

Tre tips för dig som är ny på aktier

Vad behöver du tänka på? Aktiesparande är inte så svårt, även om det finns många som verkar kunna (eller framför allt tycka) mycket. Med några hållpunkter och sunt förnuft kommer du långt. Detta tycker vi är viktigast.

Läs mer

Ja, aktiesparande är något för dig!

Har du ett fondsparande idag? Kanske till och med i en klassisk Sverigefond? Tänkte väl det. Sju av tio svenskar har minst en fond, utöver sitt pensionssparande. Den riktiga frågan är om du har koll på vad du betalar för din förvaltning? Inte? Du är inte ensam.

Läs mer

Dyrt skydd mot okunskap

Vi uppmanas ofta att inte lägga alla ägg i samma korg. Sprid dina risker, diversifiera! Aktiefonder marknadsförs gärna som diversifierade, ju fler företag desto bättre. ”Använd gärna våra fond-i-fonder, då sprids riskerna ytterligare”.

Utöver avkastning vill fondförvaltare uppnå trygghet och stabilitet. Att nyttan av en fondförvaltarens urval och bevakning inte på långa vägar uppväger de höga avgifterna fonden tar ut är vetenskapligt bevisat, men hur ser det ut med diversifieringen? Warren Buffet har en gång uttryckt att diversifiering är ett skydd mot okunskap. Vi håller med, och utmanar detta klassiska förhållningssätt. För tycker inte du också att det, rent intuitivt, känns ogynnsamt att köpa så många aktier som möjligt?

Tänk dig själv att du har tagit fram runt 10 av de bästa och mest stabila värdebolagen på olika marknader.

Läs mer

Nedlagda fonder och Survivorship Bias

Uttrycket ”Survivorship bias” är välkänt i statistik och något som utnyttjas flitigt av fondbolag. Lite löst innebär detta att om endast ”vinnare” observeras i en datainsamling får vi en skev bild av verkligheten. Tänk dig följande scenario.

Du ska starta en fond och börjar med att kontakta 100 000 potentiella kunder. Till hälften av dessa kunder säger du att börsen ska upp nästa månad och till den andra hälften säger du att den ska ner. Nästa månad kontaktar du de kunder som du sa ”rätt” börsutveckling till, och säger till hälften av dessa att börsen ska upp nästa månad. Återigen får den andra hälften höra att börsen ska ner.

Detta förfarande upprepar du under ett halvår. Sedan ber du de kunder som du sagt rätt till hela tiden att investera i din fond, för du har ju bevisat för dem hur duktig du är! Problemet är, såklart, att kunderna inte ser hela sanningen.

Läs mer

Gratisfonders dolda nackdel

Pengar_Blogginlägg 3

Först och främst vill vi säga att vi tycker om Avanza Zero, Nordnets Superfonder och dylika initiativ. Fanns det många sådana med fler olika inriktningar hade fondbranschen varit mycket bättre för sina kunder.

Med det sagt finns det kostnader för dig som fondandelsägare som inte syns någonstans. Med andra ord, om du köper en gratisfond i OMX kommer du över tid att avkasta sämre än om du själv hade köpt samma aktieinnehav som underliggande index.

Hur kommer detta sig?

Läs mer

Var är din bonus?

Vi fick nyligen reda på att storbankerna har budgeterat bonusar för 6,9 miljarder kr. Detta motsvarar ca 700kr per svensk. Bonusarna brukar bland annat gå till fondförvaltare. Vi säger inte att detta är fel, om goda prestationer ligger som grund. Frågan är om förvaltarna verkligen har gjort sig förtjänta av sina höga löner.

Här jämförs Handelsbanken Sverigefond, SEB Sverigefond, Skandia Sverigefond och Swedbank Robur Sverigefond, med ett återinvesterat index.

Hur många fonder har egentligen presterat bättre än index de senaste 10 åren? Vi jämförde ett antal av de största och vanligaste fondernas resultat med återinvesterade index på motsvarande marknader. Resultaten förvånade tyvärr inte. Samtliga fonder underpresterade. Vad vi vet finns det två huvudsakliga anledningar till detta.

Läs mer

Det stora bankrånet

Fonder kan naturligtvis vara bra, framför allt om du vill få exponering på marknader som är svåråtkomliga. Avgifterna är dock alldeles för höga. Detta faktum är välkänt, åtminstone av alla de som tänkt på saken på ett seriöst sätt. Till dessa hör Eugene Fama, som belönades med ”Nobelpriset” i Ekonomi år 2013. Famas forskning visar att fondernas höga avgifter gör det näst intill matematiskt omöjligt för dem att slå sina jämförelseindex och att de som lyckas bara har tur. Vi kommer på ett enkelt sätt förklara varför han har rätt i senare blogginlägg.

Indexfonderna bör också ifrågasättas, trots att de har lägre, eller inga, avgifter. Att investera i en fond kostar nämligen avkastning, oavsett avgifter. Även detta förklaras i ett senare blogginlägg.

Det är numera så billigt och enkelt att köpa aktier via internetmäklarna att alla kan bygga sin egen ”indexportfölj” som efter inköp är gratis för evigt! Det blir ännu värre när vi frågar oss hur en så kallat ”aktivt” förvaltad fond kan ha avgifter motsvarande större delen av avkastningen, när det i slutändan visar sig att fondens innehav näst intill återspeglar index. Du blir rånad, av Stureplanskillar med backslick och kritstrecksrandiga kostymer. Bankrån.