Senaste inlägg

Pensionen - en anledning till att jag sparar i aktier.

När man är 23 år, läser på universitetet och fortfarande håller på att bygga upp sitt liv, känns pensionen flera universum bort. Iallafall för min del. Men efter flera inslag i olika medier har jag förstått att min pension är mitt ansvar och att jag därför redan nu bör placera mina pengar rätt. Och eftersom pensionen är ett långsiktigt sparande – varför inte placera dem i aktier?

Det kommer fler och fler reportage om att det blir allt viktigare att börja spara till pensionen i ung ålder. I ett inslag på TV4 Nyhetsmorgon rapporterar Skandia-banken att en person i 23-årsåldern behöver börja spara minst 500 kronor i månaden för att ha få en rimlig pension vid 70 år.

För någon, som mig, som inte ens är ute i arbetslivet än känns det både aningens skrämmande och oroväckande. Jag vill ju kunna leva i nuet och inte oroa mig för vad som händer om 50 år. Och helst av allt hade jag velat gå i pension innan 70-strecket.

Men om jag nu faktiskt måste börja tänka på min pension så är jag ju verkligen på rätt plats med en nystartad aktieportfölj där jag lagt upp ett kontinuerligt sparande. Sigmastocks har nyligen lagt till en funktion där man kan se hur mycket man behöver spara för att bli ekonomiskt fri som det så vackert heter. Funktionen baseras på årlig avkastning och på så sätt kan man se hur många år det kommer att krävas beroende på hur mycket man sparar.

Jag som startade med ett kapital på 15000 kronor och sparar 500 kronor varje månad kan se följande:

 

Med mitt nuvarande sparande tar det alltså 34 år innan jag kan få ut 10 000 kronor extra varje månad. Då är jag 57 år, inte ens i närheten av 70. Dessutom kommer jag förmodligen kunna spara mer varje månad när jag inte går på studentbudget. Skulle jag sparat 2000 varje månad hade tiden minskat till 20 år.

Som ni kan se på grafen så kommer jag ha en tre gånger så stor avkastning jämfört med om jag hade sparat i ett vanligt sparkonto med 1% ränta. Också dubbelt så stor avkastning jämfört om jag hade sparat i fonder. Tävlingen om var jag ska placera mina pensionspengar är avgjord.

Vill du också börja spara till pensionen? Just nu bjuder Nordnet på två månader gratis användande av Sigmastocks för nya användare. Perfekt för dig som vill komma igång!

Min första investering - steg för steg

Mitt namn är Johanna Carlsson och jag studerar i mitt andra år på Strategisk Kommunikation på Lunds Universitet. Under våren har jag turen att få praktisera på Sigmastocks vilket jag tycker är himla roligt. Jag har utmanat mig själv att börja spara med Sigmastocks aktieverktyg. Och eftersom jag tror att jag inte är den enda med tight månadsbudget så tänkte jag att ni skulle få hänga på. Kan jag, kan ni. Följ mitt sparande här.

Det har blivit hög tid för mig att göra min första investering. För att ni ska kunna hänga med så enkelt som möjligt har jag satt ihop en liten steg-för-steg guide. Då sätter vi igång!

Läs mer

Spara i aktier som student? Svar ja!

Aktier. Är det verkligen något en studerande ska ägna sig åt? Det första svaret som kommer till dig är kanske “nej”, men där har du fel. Som student vet jag att det kan vara knivigt att klara sig på CSN. Men det går - och det går till och med att få pengar över.

Läs mer

Se till att ha många ägg i din korg

Vad innebär egentligen uttrycket “inte lägga alla ägg i samma korg”?. På finansspråk kallas det diversifiering, och den enkla översättningen till det är sprida dina investeringar. Vi ger dig tre vanliga sätt att diversifiera – men också en liten varning om att inte gå för långt.

Världens börser är fulla av aktier som kan kategoriseras på olika sätt. Och för att du inte ska gå vilse i skogen på jakt efter bra ställen att lägga dina “ägg” på så kommer här tre tips!

Läs mer

Nya funktioner

Hej på er!

Det var ett tag sedan jag skrev i bloggen om våra nya funktioner, vilket inte betyder att vi har legat på latsidan. Tvärtom, vi har lyssnat på den feedback vi har fått kring vad ni saknar med verktyget, och har nu i största möjliga mån skapat dessa funktioner! Nedan går jag igenom hur de fungerar och hur ni hittar dem på hemsidan.

- En efterfrågad och väldigt rolig funktion enligt mig själv är att du nu kan se hur varje enskild aktie står sig i våra olika parametrar, t ex om vinstmarginalen är hög eller låg i förhållande till andra aktier på samma marknad. 

Kolla här:

Läs mer

Mina tre viktigaste tips för ett framgångsrikt barnsparande

Jag får ofta frågor kring barnsparande, eller hur jag sparar till mina egna barn. Jag kan inte sluta betona vikten av att börja tidigt med barnsparande, eller vilket sparande som helst för den delen. Känner du att du är sent ute? Mycket bättre sent än aldrig, så börja direkt! Vidare är låga avgifter extremt avgörande för hur stor buffert ditt barn får i framtiden. Och ta hög risk! Det kan du kosta på dig med ett så långsiktigt sparande.

Lång tidshorisont, låga avgifter och hög risk är de tre viktigaste faktorerna om du frågar mig. Jag ska förklara varför och hur mycket det påverkar ditt barns framtida pengabuffert.

Läs mer

Aktier - Ett individanpassat sparande

 

Nej, jag vill inte investera i klusterbomber, tobak eller i fossila bränslen. Dels för att jag tycker att det är omoraliskt, men även för att jag inte tror på det. Aktiesparande är ett individanpassat sparande, där du själv kan välja vad du investerar i. Fonder tillåter inte alls samma valmöjligheter.

Läs mer

Varför rasar börsen och hur hanterar jag det?

De globala aktiemarknaderna har fallit under den senaste veckan, och igår kväll föll vissa amerikanska index så mycket som 5%. För dig som är långsiktig i ditt sparande spelar tillfälliga upp- och nedgångar mindre roll, även om det naturligtvis alltid är tråkigt att se sina tillgångar minska. Det är också omöjligt att på kort sikt avgöra vart börsen är på väg. 

Läs mer

3 starka skäl till varför du ska byta från fonder till aktier

Har du hört att aktiesparande är mer lönsamt än fondsparande? Kanske är du intresserad av aktier, men vet inte riktigt hur det fungerar och tar helt enkelt inte tag i att komma igång? Ju tidigare desto bättre! För att höja din motivation och ta bort lite rädsla har jag listat de för mig främsta anledningarna till varför du ska byta från fonder till aktier, nämligen avkastningen, kontrollen och enkelheten! 

Läs mer

Ny funktion tillagd - portföljens värdeutveckling!

Du kan nu följa din portföljs värde på Sigmastocks. Värdet beräknas utifrån priserna på de aktier som du har sparat på sigmastocks.com och uppdateras vid midnatt varje dygn, men även om innehaven förändras om du exempelvis månadssparar och lägger till fler aktier i portföljen eller om du justerar portföljen. Glöm inte att du måste spara alla ändringar som du gör för att värdeutvecklingen ska bli så korrekt som möjligt.

Tänk på att vi inte visar den procentuella värdeutvecklingen och att du därför inte kan jämföra din portfölj på sigmastocks.com med exempelvis index. Detta kan du däremot göra hos din bank. Vidare tar vi inte hänsyn till förändringar som sker till följd av exempelvis utdelningar. Ditt portföljvärde hos oss kommer då att minska, eftersom en del av värdet har delats ut i form av likvida medel.

/Emil på Sigmastocks

När blir du ekonomiskt fri?

Vad innebär ekonomisk frihet för dig? Kanske är det att ha pengar över varje månad, eller att helt enkelt aldrig behöva jobba mer om du inte vill? Många strävar efter ett större oberoende i sin ekonomi, men vad krävs egentligen för att bli ekonomiskt fri? Inte så mycket som du kanske tror!

Tänk att kunna resa vart du vill, jobba så mycket som du känner för och umgås med vänner och familj istället. Visst är det kul att jobba, men det blir antagligen ännu roligare om du inte måste. Konsten att skapa ekonomisk frihet ligger i att lägga undan pengar och investera dem väl. När du har sparat ihop tillräckligt mycket har du skapat en pengamaskin, som växer och ger avkastning utan att du behöver göra nåt alls. Din pengamaskin kanske till och med är tillräckligt stor för att du ska slippa jobba mer, om du inte vill det förstås. Visst låter det bra!  

Läs mer

Nya funktioner tillagda!

Vi får många förfrågningar på nya funktioner av kunder. En sådan har varit att kunna lägga till fler bolag. Efter vår senaste uppdatering har kan du nu lägga till både bolag från small cap (Stockholmsbörsen) och bolag från First North. Vi saknar fortfarande enstaka bolag, men de allra flesta finns med!

”Min sida” har fått ett ansiktslyft, där menyn har flyttats till vänstra sidan för att förenkla din överblick. Se bilden nedan för att se den nya designen! Vidare kan du nu bjuda in vänner till Sigmastocks via Facebook och Messenger. För varje använt erbjudande får både du och din vän en månad gratis!

Vad saknar du på Sigmastocks? Skicka gärna förslag på nya funktioner till support@sigmastocks.com.

 

Ha en fortsatt härlig dag!

/Emil på Sigmastocks

Tankar och tips när börsen faller

Många pratar om ett framtida börsras, men när kommer det? Och hur ska man tänka? Det finns en hel del tips och smarta idéer, både för dig som är nybörjare och dig som van aktiesparare. Här har vi samlat de viktigaste.

Först och främst, ingen vet när fallet kommer

Det går inte att förutse när börsen ska falla, eller gå upp för den delen. Fallet kommer när det kommer och det finns massor av potentiella orsaker till ett fall. Ofta går det i efterhand att se att flera olika faktorer summerade till den plötsliga nedgången, som helt enkelt sker så fort något får bägaren att rinna över. Idag förutspår många ett kommande börsras i närtid.

Läs mer

Tre tips för en bra nybörjarportfölj

Vi får ofta frågor på bra nybörjaraktier. Vilka aktier som är bra att köpa varierar förstås och för oss är det snarare viktigt att skaffa sig en bra och bred basportfölj. Här kommer tre tips till dig som är ny på aktier.

1.Sprid dina risker

Blanda branscher och ha inte för mycket av ett och samma bolag. En riktlinje är att max ha 20% per bransch, gärna fördelat på två olika bolag eller fler. Det går inte att veta vilka bolag som kommer att gå bäst framöver.

Läs mer

Sigmastocks finansiella parametrar

Med Sigmastocks kan man antingen utgå från förinställda inställningar, eller så kan du skapa en helt egen strategi. Vidare får du hjälp med att beräkna fram aktier att köpa och med att omfördela portföljen en gång per år. Sigmastocks lotsar dig även till orderläggningen för rätt aktier så att handeln blir smidig och enkel.

Läs mer

Din egen Sigmastocks-strategi

Med Sigmastocks aktieverktyg kan du skapa och förvalta din egen aktieportfölj. Verktyget analyserar data från alla företag som har ingått i de index som vi använder för din valda marknad tio år bakåt i tiden och beräknar hur den strategi som du har valt skulle ha avkastat om du skulle ha följt den under den senaste tioårsperioden. Du som kund kan även välja att själv styra portföljens strategi, eller sortera bort bolag och branscher som du inte tycker om. Vidare får du hjälp med att beräkna fram aktier att köpa och med att omfördela portföljen en gång per år. Sigmastocks lotsar dig även till orderläggningen för rätt aktier så att handeln blir smidig och enkel.

Läs mer

Introduktion till Sigmastocks

Hur det fungerar

Du skapar en egen strategi för aktieanalys och förvaltning på Sigmastocks hemsida. Detta med hjälp av automatiserad fundamental analys av stora datamängder. Antingen kan du välja den förinställda strategin, som forskare i Sigmastocks team har tagit fram. Dessa inställningar har visat på god historisk avkastning, samtidigt som portföljen är riskspridd och välbalanserad. Du kan också välja att anpassa inställningarna eller skapa en helt egen strategi. Det är enkelt att utvärdera sin strategi, då verktyget presenterar 10års historik som beräknas utifrån dina inställningar.

Läs mer

”Mitt intresse för aktier har ökat genom Sigmastocks”

Sahar, 26 år, började spara i Sigmastocks under hösten 2016. Hon hade redan viss erfarenhet av att spara i aktier och fonder, men kunskaperna var vaga och hon ville lära sig mer om just aktier. Med Sigmastocks fick hon den vägledning hon behövde för att blir mer aktiv som aktiesparare.

“Innan jag började spara i Sigmastocks hade jag ganska vaga kunskaper om aktier, men jag var intresserad av investeringar och ville väldigt gärna lära mig mer”, säger Sahar.

”Min chef föreslog att jag skulle titta närmare på Sigmastocks, så jag kontaktade kundtjänst via mail. Förvånande nog svarade de inte bara via mail utan ringde upp mig för att ställa frågor och erbjuda vägledning. Jag blev verkligen positivt överraskad över denna personliga service – att de tog sig tid att introducera mig i både aktiesparande generellt och i själva verktyget.”

Läs mer

Hur mycket pengar tar fonden av dig?

För dig som tidigare fondsparat, men som funderar på att gå över till aktiesparande finns en enorm potential. En årlig avgift på 1,5% av kapitalet låter ju inte så mycket, men i själva verket försvinner en stor del av din avkastning på detta sätt. Skillnaden blir framför allt stor för dig som sparar under många år, då pengarna som gått till avgifter istället hade kunnat ingå i förvaltningen.

"Om du ska skänka pengar, visst väljer du hellre en mer behövande mottagare än din fondförvaltare?"      

 - Nanna Stranne, grundare Sigmastocks

Läs mer

Veckans sommartips - Planera din höstbudget

Ja visst låter det konstigt att planera sin höst när det är sommar! Vi ska ju inte helt tappa fokus på att Sigmastocks är ett företag som vill att folk ska spara smart och enkelt i aktier. Så under din semester, lägg en timma eller två på att planera din höstbudget. Vad vill du göra under kommande månader? Är det renovering på gång? Ska du resa? Eller vill du kunna lägga undan en tusenlapp i månaden inför nästa sommarresa?

Läs mer

”Det är som att bygga en egen fond”

Daniel fick tipset om Sigmastocks från en kompis som sysslar mycket med aktier och fonder. Han har ännu inte kommit igång med sitt sparande men har skaffat ett abonnemang och har stora planer för framtiden.

”Innan jag bestämde mig för Sigmastocks läste jag på om tjänsten, både på hemsidan och på olika ekonomibloggar. Det finns en enkelhet i verktyget som känns väldigt trovärdig och jag lockas av att slippa de vanliga fondavgifterna”, säger Daniel.

Målet är att bli en mer aktiv sparare. ”Jag är intresserad av aktier men har varken tid eller tillräckliga kunskaper för att sätta mig in i det hela och då blir Sigmastocks en värdefull hjälp på vägen.”

Läs mer

Veckans sommartips - Appar, för en mer ekonomisk vardag!

Det sköna med sommaren är att inte behöva lägga allt för mycket energi på rutiner och struktur. Bara för att semestern är över betyder inte det att du måste ha stenkoll på allting. Låt exempelvis appar ha kollen på din ekonomi. Vi har våra favoritappar som vi idag delar med oss av till dig så du kan få mer koll på din ekonomiska vardag! 

Läs mer

Sommartips - En YouTube boost!

Hoppas ni njuter av sommaren och allt vad den har att erbjuda! Vi på Sigmastocks har inför denna vecka tagit oss igenom Youtube och dess oändlighet av klipp för att hitta både roliga och intressanta minuter. Fram med mobilen, ipaden eller datorn och finn inspiration!

Läs mer

Sommartips – Saker att fylla semestern med, för den med tight budget

Ny vecka, nytt sommartips. Att fylla semestern med sysslor kan vara ett svårt uppdrag och dessutom är det lätt att kostnaderna springer iväg. Det är dock ingen idé att oroa sig, det finns massor av aktiviteter för den som har en tight budget. Nedan tipsar vi om våra favoriter!

Turista i din egen stad

Det kanske är dags att upptäcka staden du bor i? Ett smart och billigt sätt att ta sig runt på är via en lånecykel. Lånecyklar finns i ett flertal städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Östersund. Passar i princip alla åldrar – glöm inte hjälm!

Regnig dag?

Det finns inget bättre än ett museumbesök på en grå och regnig dag. Här är tre förslag på ställen som har gratis inträde i landet:

Livrustkammaren i Stockholm är Sveriges äldsta museum. Spännande utställningar visar upp vackra klänningar, tunga rustningar och vapen från svenska regenter.

Befinner du dig i Göteborg så är Naturhistoriska muséet en riktig hit. De har gratis inträde för alla under 25 år (40 kronor för de som är äldre). Kika på allt från encelliga amöbor till den uppstoppade afrikanska elefanten som tronar i däggdjursalens mitt.

I Linköping har flygvapenmuséet fritt inträde för alla åldrar. Bygg ett flygplan, testa hur det är att stå mitt i en storm eller spaka JAS 39 Gripen i deras simulator. Garanterat nervkittlande för både barn och vuxna.

Skoj för barnen

Om du befinner dig i södra delarna av landet, närmare bestämt i Malmö, så är ett hett tips att uppleva direktsändning och inspelning av Sommarmorgon i Västra Hamnen, Scaniaparken. Ta med frukosten ner till det vackra soldränkta havet och se Sommarlov live!

Solig dag?

Det är få godsaker som slår solvarma jordgubbar! Så varför inte plocka och samla in sommarens godhet för att sedan göra saft, marmelad, sylt eller frysa ner och spara till hösten. Det är lätt att googla fram självplocket nära dig!

Utnyttja våra vackra parker! Ta med en filt och lite picknick för en avslappnande stund i skuggan under ett träd. Läs mer och hitta en park nära dig här:

Sigmastocks Sommartips - Böcker

Äntligen är det sommar! Hela året har vi längtat efter ljusare kvällar, ljumma vindar, sol och bad. Vi på Sigmastocks tipsar denna vecka om tre böcker att läsa under lata dagar då du kanske söker efter lite spänning eller vill få svar på frågor så som hur du blir en bättre sparare?

Läs mer

”Perfekt när jag inte har tid att bevaka marknaden”

Kristina, 55 år, blev intresserad av Sigmastocks när hon arbetade som näringslivsutvecklare och läste om den nya företagsidén i olika medier. Här berättar hon om hur hon sparar, varför hon valde Prisplan Global och vad hon tycker om verktyget hittills.

Läs mer

Sigmastocks Sommartips - Poddar

Ligger du i hängmattan eller kurar du inomhus på grund av regn och rusk? Oavsett så är det nu sommar och semester för många och förhoppningsvis har du lite mer tid över. Vad kan vara bättre än att ägna en stund åt ett givande podd-avsnitt? Denna vecka tipsar vi på Sigmastocks om tre avsnitt från olika podcasts som är inspirerande och handlar om ekonomi samt sparande! Lyssna och njut!

Läs mer

Slott eller koja? Spara rätt till ditt barns bostad

Att köpa bostad är en av de största affärerna ditt barn kommer att göra i livet. Frågan är om han eller hon får ett slott eller en koja för pengarna du sparar? Ja, det beror på hur du investerar dem – sparkonto, fonder eller aktier.

Läs mer

Låt Skatteåterbäringen växa!

Äntligen, nu börjar skatteåterbäringen trilla in! Extrapengar som kan vara en glad överraskning för många och den stora frågan blir: spendera eller investera? Det finns en mängd möjligheter att spendera sin återbäring på och minst lika många sätt att investera den! Men vad är egentligen bäst för ditt långsiktiga sparande?

Spara skatteåterbäringen i aktier - våra grundare uppmuntrar till att spara de pengar du får i skatteåterbäring i aktier. Du kan få hjälp hos oss.

Läs mer

”Äntligen har jag kontroll över mitt sparande” – Maria, 27 år

Maria upptäckte Sigmastocks genom ett tips på Facebook. Nu är hon en aktiv användare av verktyget och har fått ökade kunskaper om aktier på köpet. Vi frågade henne om varför hon tog tag i sitt sparande och vilka råd hon har till andra unga som vill komma igång.

Maria var nyfiken på aktier och började därför spara pengar med hjälp av Sigmastocks

“Jag har länge varit nyfiken på aktier men har alltid känt att jag inte vet tillräckligt mycket för att våga satsa. Självklart vill jag få ut mer än att bara sätta pengarna på ett bankkonto, men det har känts som att risken varit för stor. Jag har tänkt att det bara är ‘gubbar i kostym’ som håller på med aktier”, säger Maria.

Läs mer

Dan, 62 år: ”Sigmastocks är ett väldigt bekvämt alternativ”

Dan, 62 år, är en av de tusentals kunder som valt att investera i aktier genom Sigmastocks som komplement till sitt vanliga aktie- och fondsparande. Här berättar han om vad han sparar till, varför det är bra med en färdig aktieportfölj och hur han ser på risk kontra avkastning.

Dan använder Sigmastocks som alternativ till fondsparande för att spara till pensionen

Läs mer

Vill du ha en pension med stort P? Då får du börja i tid!

För att få en ordentlig pension måste du spara privat – det är alla experter eniga om. Men NÄR ska man börja pensionsspara egentligen? Ju tidigare, desto bättre är den allmänna filosofin. Här förklarar vi varför det är så och vad det innebär om du börjar “för sent”.

Det är viktigt att börja spara till pensionen tidigt

Som du kanske redan vet så består pensionen av tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Den allmänna pensionen förväntas landa på omkring 40-50 % av din slutlön (ett antagande om den genomsnittliga lönen för de fyra sista åren innan pensionen) och tjänstepensionen på ca 10-15 %. Med andra ord behöver du spara en hel del själv om du t.ex. vill få ut 80 % av lönen i pension. Och det är bäst att börja tidigt!

Läs mer

Spara till barnen: 3 misstag du vill undvika

Att ge sitt barn en god ekonomisk start i vuxenlivet är ett mål för många föräldrar. Och även om “allt sparande är bra sparande”, så finns det några stora fallgropar du bör undvika om du vill maximera sparbeloppet till ditt barns 20-årsdag. Här listar vi tre av dem!

Viktiga saker att tänka på när man sparar till barnen

När ska jag börja spara till mitt barn? Hur ska jag spara? Vad behöver jag tänka på? Ja, barnsparande är ständigt aktuellt och det finns ett antal böcker om ämnet. Men i grund och botten går alla råd och förklaringar från olika experter och rådgivare att koka ner till några få, gemensamma riktlinjer. Så se till att undvika följande misstag om du vill maximera sparandet till ditt barn:

Läs mer

Spara till kontantinsatsen? Så lyckas du i 4 steg

Med högre bostadspriser än någonsin kan det vara svårt att få ihop pengar till kontantinsatsen för ditt och familjens nya boende. Så vad ska du göra? Lägg upp en strategi och ta det ett steg i taget!

Kontantinsatsen kan vara svår att spara till

Bolån – lån med bostaden som säkerhet – kunde tidigare tas på hela bostadens värde. Men numera finns det ett bolånetak på 85 procent, vilket innebär att du måste lägga 15 % i kontantinsats när du köper bostad. Beroende på vilken typ av bostad du ska köpa (bostadsrätt eller villa) och var i landet bostaden finns (storstad eller landsbygd) så kan denna summa landa på alltifrån 10 000 kronor upp till en halv miljon kronor eller mer. Och hur stor kontantinsats du behöver påverkar så klart ditt sparande!

Läs mer

Tips till dig som inte vill lägga alla ägg i samma korg

Diversifiering kan vara knepigt. Vad är egentligen viktigt att tänka på om du inte vill “lägga alla ägg i samma korg”? På vilka sätt kan du sprida dina investeringar? Vi ger dig tre vanliga sätt att diversifiera – men också en liten varning om att inte gå för långt.

Att ha en diversifierad aktieportfölj är viktigt för att sprida risken

Världens börser är fulla av aktier som kan kategoriseras på olika sätt. Och för att du inte ska gå vilse i skogen på jakt efter bra ställen att lägga dina “ägg” på så kommer här några tips:

Läs mer

Det bästa sättet att spara – allt på en gång eller lite i taget?

"Ska jag placera alla mina pengar på en gång eller i olika omgångar?" Det är en fråga som ekonomiexperter stött och blött i flera år. Men det behöver faktiskt inte vara så krångligt – vi hjälper dig hitta den bästa strategin!

Olika strategier för att spara långsiktigt

Flera ekonomiska rådgivare och experter rekommenderar att du sprider ut dina investeringar. Men många andra säger att du ska göra exakt tvärtom. Ja, det är inte lätt att veta vem man ska lita på i ekonomivärlden. Fast i detta fall har alla rätt, på sitt eget sätt. Låt oss titta närmare på hur det hänger ihop:

Läs mer

En storbank som har fattat grejen

Detta är precis vad vi på Sigmastocks har strävat efter. Nordea sänker sina priser för aktiehandel rejält. Inte nog med att de blir klart billigast på vissa marknader, de gör det dessutom enkelt för sina kunder genom att ge samma priser till alla, dvs inga krångliga courtageklasser.

Billiga courtagepriser för aktiehandel hos Nordea

Läs mer

Gör ni verkligen ett bättre jobb än en fondförvaltare?

Att använda Sigmastocks leder till minskade avgifter

Vi får ofta frågan, gör ni verkligen ett bättre jobb än en fondförvaltare? Detta är en fråga som vi älskar! Varför? Jo, för att vi inte behöver vara bättre. Fondernas höga avgifter och övriga kostnader gör att vi över tid kommer att slå dem ändå! Med andra ord, fondavgifterna slår så hårt på din avkastning att även om vi slumpmässigt skulle välja 20 bolag från samma underliggande marknad som din fond, så skulle våra val på lång sikt alltid prestera bättre. Detta på grund av fondernas avgifter. Med detta sagt arbetar vi förstås med finansiell forskning och har lagt mycket tid och kraft på att skapa ett så bra verktyg som möjligt åt våra kunder.

Läs mer

Lättaste sättet att få en miljon extra i pension

Det lättaste sättet att tjäna en miljon behöver inte vara särskilt lätt, men i det här fallet finns det en bra chans att det är det för just dig. Knepet är att bli av med onödiga avgifter i ditt fondsparande.

Spara mer till pensionen genom att spara direkt i aktier

Läs mer

Så gick Tom från fonder till aktier

”Det kändes logiskt att ”proffsen” vet bäst och därmed är bäst lämpade att förvalta mitt sparande”

Tom sparar i aktier för att undvika höga avgifter

Tom, 35, hade majoriteten av sitt sparande i bankernas fonder, då han själv kände sig för osäker och okunnig för att spara i aktier. Samtidigt var han missnöjd med fondernas resultat. De flesta slog inte ens sitt jämförelseindex. Valet föll då på andra förvaltare än bankernas egna.

”Men kvar fanns ändå känslan av att det måste gå att få ännu bättre utveckling på mitt sparande. Man hör vänner och bekanta, samt läser om andras utveckling på aktier. Det fick mig att börja avsätta en del av mitt sparande till aktier. Men återigen, så har jag inte tillräckliga kunskaper och hade därför varierande framgång.”

Läs mer

Mitt steg från fonder till aktier

”Det har visat sig vara mycket roligare än jag trodde”

Fler och fler väljer att investera i aktier istället för fonder. Skillnaden i avgifter kan verkligen vara stor. Att betala 1-2% per år låter ju inte så mycket, men i själva verket motsvarar det ofta 15-30% av din genomsnittliga vinst! Charlotta, 42, har nyligen tagit steget från fondsparande till aktiesparande. Här berättar hon hur det gick till.

Aktiesparande

Mitt initiativ för att gå in i aktiemarknaden kom från olika håll. För det första har min svåger och svägerska köpt aktier länge. När vi diskuterade det berättade de om det roliga att få utdelningar från sitt aktieägande, upp till en extra månadslön om året!

Läs mer

Tre tips för dig som är ny på aktier

Tre tips för dig som är ny på aktier

Vad behöver du tänka på? Aktiesparande är inte så svårt, även om det finns många som verkar kunna (eller framför allt tycka) mycket. Med några hållpunkter och sunt förnuft kommer du långt. Detta tycker vi är viktigast.

Läs mer

Ja, aktiesparande är något för dig!

Spara i aktier för att minska dina fondavgifter

Har du ett fondsparande idag? Kanske till och med i en klassisk Sverigefond? Tänkte väl det. Sju av tio svenskar har minst en fond, utöver sitt pensionssparande. Den riktiga frågan är om du har koll på vad du betalar för din förvaltning? Inte? Du är inte ensam.

Läs mer

Dyrt skydd mot okunskap

Vi uppmanas ofta att inte lägga alla ägg i samma korg. Sprid dina risker, diversifiera! Aktiefonder marknadsförs gärna som diversifierade, ju fler företag desto bättre. ”Använd gärna våra fond-i-fonder, då sprids riskerna ytterligare”.

Utöver avkastning vill fondförvaltare uppnå trygghet och stabilitet. Att nyttan av en fondförvaltarens urval och bevakning inte på långa vägar uppväger de höga avgifterna fonden tar ut är vetenskapligt bevisat, men hur ser det ut med diversifieringen? Warren Buffet har en gång uttryckt att diversifiering är ett skydd mot okunskap. Vi håller med, och utmanar detta klassiska förhållningssätt. För tycker inte du också att det, rent intuitivt, känns ogynnsamt att köpa så många aktier som möjligt?

Tänk dig själv att du har tagit fram runt 10 av de bästa och mest stabila värdebolagen på olika marknader.

Läs mer

Nedlagda fonder och Survivorship Bias

Fonder presterar sämre än index

Uttrycket ”Survivorship bias” är välkänt i statistik och något som utnyttjas flitigt av fondbolag. Lite löst innebär detta att om endast ”vinnare” observeras i en datainsamling får vi en skev bild av verkligheten. Tänk dig följande scenario.

Du ska starta en fond och börjar med att kontakta 100 000 potentiella kunder. Till hälften av dessa kunder säger du att börsen ska upp nästa månad och till den andra hälften säger du att den ska ner. Nästa månad kontaktar du de kunder som du sa ”rätt” börsutveckling till, och säger till hälften av dessa att börsen ska upp nästa månad. Återigen får den andra hälften höra att börsen ska ner.

Detta förfarande upprepar du under ett halvår. Sedan ber du de kunder som du sagt rätt till hela tiden att investera i din fond, för du har ju bevisat för dem hur duktig du är! Problemet är, såklart, att kunderna inte ser hela sanningen.

Läs mer

Gratisfonders dolda nackdel

Dyra fonder

Först och främst vill vi säga att vi tycker om Avanza Zero, Nordnets Superfonder och dylika initiativ. Fanns det många sådana med fler olika inriktningar hade fondbranschen varit mycket bättre för sina kunder.

Med det sagt finns det kostnader för dig som fondandelsägare som inte syns någonstans. Med andra ord, om du köper en gratisfond i OMX kommer du över tid att avkasta sämre än om du själv hade köpt samma aktieinnehav som underliggande index.

Hur kommer detta sig?

Läs mer

Var är din bonus?

Vi fick nyligen reda på att storbankerna har budgeterat bonusar för 6,9 miljarder kr. Detta motsvarar ca 700kr per svensk. Bonusarna brukar bland annat gå till fondförvaltare. Vi säger inte att detta är fel, om goda prestationer ligger som grund. Frågan är om förvaltarna verkligen har gjort sig förtjänta av sina höga löner.

Här jämförs Handelsbanken Sverigefond, SEB Sverigefond, Skandia Sverigefond och Swedbank Robur Sverigefond, med ett återinvesterat index.

Hur många fonder har egentligen presterat bättre än index de senaste 10 åren? Vi jämförde ett antal av de största och vanligaste fondernas resultat med återinvesterade index på motsvarande marknader. Resultaten förvånade tyvärr inte. Samtliga fonder underpresterade. Vad vi vet finns det två huvudsakliga anledningar till detta.

Läs mer

Det stora bankrånet

Fonder kan naturligtvis vara bra, framför allt om du vill få exponering på marknader som är svåråtkomliga. Avgifterna är dock alldeles för höga. Detta faktum är välkänt, åtminstone av alla de som tänkt på saken på ett seriöst sätt. Till dessa hör Eugene Fama, som belönades med ”Nobelpriset” i Ekonomi år 2013. Famas forskning visar att fondernas höga avgifter gör det näst intill matematiskt omöjligt för dem att slå sina jämförelseindex och att de som lyckas bara har tur. Vi kommer på ett enkelt sätt förklara varför han har rätt i senare blogginlägg.

Indexfonderna bör också ifrågasättas, trots att de har lägre, eller inga, avgifter. Att investera i en fond kostar nämligen avkastning, oavsett avgifter. Även detta förklaras i ett senare blogginlägg.

Det är numera så billigt och enkelt att köpa aktier via internetmäklarna att alla kan bygga sin egen ”indexportfölj” som efter inköp är gratis för evigt! Det blir ännu värre när vi frågar oss hur en så kallat ”aktivt” förvaltad fond kan ha avgifter motsvarande större delen av avkastningen, när det i slutändan visar sig att fondens innehav näst intill återspeglar index. Du blir rånad, av Stureplanskillar med backslick och kritstrecksrandiga kostymer. Bankrån.